Från Ramallah till Mariehamn! Idag har jag också träffat Viveka Eriksson, som är liberal regeringschef, lantråd, på Åland.

Det åländska lagtinget har fortfarande inte har godkänt Lissabonfördraget, även om det ratificerades av riksdagen i Helsingfors redan i juni förra året. Mycket tyder på att ett beslut kommer under hösten, men i det fall Lissabonfördraget träder i kraft före dess så står Åland kvar med det gamla Nicefördraget, vilket kan påverka de områden där man stiftar egna lagar. En knepig situation, men detta påverkar inte övriga EU-länder att gå vidare med det nya fördraget om Irland röstar ja.

Vi diskuterade också snus. Inom EU får snus bara säljas i Sverige, men det har ändå gått att köpa snus på Finlandsfärjorna under lång tid. Men nu har det skett en lagändring, som gör att snus bara får säljas på färjor med svensk flagg. Det gör förstås ålänningarna oroliga, eftersom det kan leda till färre jobb och minskade skatteintäkter i en region där sjöfarten är central för näringslivet.

Sveriges syn på snusfrågan är kristallklar. Att snus är förbjudet inom EU är orimligt, samtidigt som det är fritt fram för både cigaretter och produkter som liknar snus. Senast i november skrev handelsminister Ewa Björling till EU-kommissionen för att ta upp diskussionen på nytt, men hittills utan framgång.

Annonser