e6e29e114Alldeles nyss presenterade jag logotypen och webbadressen för de svenska ordförandeskapet på en presskonferens här i Rosenbad. Loggan är egentligen en hel ”visuell identitet”, som kommer att finnas med på allt tryckt material, på alla möten som ordförandeskapet anordnar, och förstås även på den särskilda ordförandewebben.

Minns ni att det var Sverige som införde webbadressen ”eu2001.se” inför ordförandeskapet för åtta år sedan? Hittills har alla länder följt det exemplet. Nu tar vi ett nytt steg och lanserar adressen ”se2009.eu” för ordförandewebben som öppnar den 1 juni. Genom att använda .eu visar vi att vi som värd för EU också för hela unionens talan. Det är bara att hoppas att nästa ordförandeskap följer vårt exempel!

När vi började skissa på den visuella identiteten hade vi begrepp som ”öppenhet, dialog och vardagsnära” som ledstjärnor. Både logotypen och webbadressen ska symbolisera att Sverige tillhör EU:s kärna, och att vi är stolta värdar för Europa under vårt halvår som ordförande. Jag tycker att vi har lyckats.