En euro kostar idag 11,70. Den svenska kronan är svag, i princip i fritt fall. En del menar att detta ger kortsiktiga vinster för exportindustrin, men eftersom exporten minskar på grund av krisen är det inget hållbart argument. Importen blir istället dyrare och det är dyrt att resa utomlands. Flera undersökningar visar att Sverige har förlorat i investeringar gentemot om vi hade varit med i den gemensamma valutan. Det handlar om minst 100 miljoner kronor. Ofta när jag är ute och pratar vittnar svenska småföretagare om kostanden för utanförskapet.

Visst har många euroländer problem idag, men tänk om vi idag hade haft ytterligare 16 valutor i Europa. Då hade det inte varit illa utan snudd på katastrof.

Vi folkomröstade 2003 om euron och då blev det ett klart nej från svenska folket. Men idag är världen och Europa annorlunda. Allt fler länder går över till euron. Det politiska och ekonomiska priset att stå utanför blir allt högre. Regeringen vill att Sverige ska tillhöra EU:s kärna och då borde vi också ingå i det kanske mest konkreta beviset på eurpeisk samhörighet – pengarna miljoner européer idag betalar kaffet, bussbiljetten och matkassen med. Euron.
Jag hoppas innerligt att vi kan väcka folkomröstningstanken igen under nästa mandatperiod.

Annonser