Igår var det så kallad minisession i Europaparlamentet med parlamentariker samlade för debatt och omröstning. Det går alldeles utmärkt att ha dessa sessioner i Bryssel och man sparar mycket pengar jämfört med att åka till Strasbourg. Om det ändå kunde vara så jämt…

Jag passade på att ta en heldag där och rev av inte mindre än 13 möten. Ledamöterna är nu väldigt inne i sina omvalskampanjer och detta präglar förstås arbetet. Men pressen på att bli klar med viktiga frågor innan parlamentet stänger i maj är hög och arbetstakten är därför intensiv.

Diskuterade bland annat frågan om patientrörlighet, ett oerhört viktigt direktiv som handlar om patienters möjlighet att söka vård i andra länder. Här finns stora ideologiska skillnader – och en del knepiga teknikaliteter – som behöver redas ut. Vidare fortsätter arbetet med att revidera öppenhetsförordningen – EU:s offentlighetsprincip. Här är Europaparlamentet mer öppenhetsbenäget än de flesta medlemsländer och därför en viktig allierad för den svenska regeringen.

Från Prag kommer motstridiga signaler om den fortsatta regeringsbildningen. Det senaste tycks vara att en mer teknisk regering skall ta över i maj och att nyval sker i oktober. Vem som ska leda den regeringen är fortfarande oklart. Det är ingen idealisk lösning att låta en helt oprövad regering leda toppmötet i juni… Fortsättning följer.

Annonser