I torsdags utsågs Jan Fischer till regeringsbildare i Tjeckien. Han ska sätta samman en interrimsregering till den 9 maj och sedan blir det nyval i oktober. Vem som skall ingå i regeringen i övrigt är högst oklart. Själv är Fischer en opolitisk tjänsteman, fd chef för tjeckiska SCB, dvs ett statistikorgan. Förhoppningsvis kommer någon av de nuvarande ministrarna att finnas kvar i den tillfälliga regeringen så att det blir någon slags kontinuitet i EU-ordförandeskapet, men detta är mycket osäkert. Ett helt nytt gäng som skall förbereda toppmötet i juni är ju inte helt lyckat.

Vad som händer med senatens ratificering av Lissabonfördraget är också oklart. Det verkar som om premiärminister Topolanek gör sitt yttersta för att omröstningen skall kunna ske i början på maj, medan president Vaclav Klaus, som är högljudd motståndare till Lissabonfördraget, gör å andra sidan vad han kan för att förhindra en ratificering.

Samtidigt pågår ordförandeskapet och den som läser den tjeckiska hemsidan (se adress i spalten här bredvid) märker inget av turbulensen i Prag. Där är det business as usual.

Ja det svenska ordförandeskapet ter sig inte direkt enklare. Lite påskledighet i vårsolen kan vi nog unna oss i alla fall.

Annonser