Radioprogrammet Kaliber har genom att infiltrera Sverigedemokraterna kunnat visa att det parti som så anstränger sig för att vara rumsrent, fortfarande i grund och botten främst är ett främlingsfientligt parti. Det är viktigt att detta sägs tydligt och klart, inte minst nu när partiet kandiderar till Europaparlamentet med sikte på riksdagen 2010. I EU-valet är det främst EU-kritiken som sätts i fokus, ”monsterstaten” som partiets förstanamn Sven-Olof Sällström kallar EU-samarbetet.

Men man ska inte glömma att Sverigedemokraterna har flera systerpartier i Europa. Inför förra Europaparlamentsvalet tog partiet emot pengar av den belgiske antisemiten Bernard Mengal. Några år tidigare tog partiet också emot pengar från franska Nationella Fronten, Jean-Marie Le Pens parti.

De främlingsfientliga mobilserar nu över hela Europa. Idag är de ganska marginaliserade i Europaparlamentet, trots att de ofta är högljudda. Men ju fler de blir, desto mer kan de påverka den europeiska politiken. Detta måste väljarna få veta innan valet.

Se min replik på Sverigedemokraterna i Norrköpings Tidningar.

Annonser