Måndag igen efter en skön, solig helg med vänner och familj. På väg till Göteborgs Vetenskapsfestival. Det är ett årligt återkommande arrangemang som består av en veckas program med en spännade blandning av politik, vetenskap, samhälle, seminarium, experiment, vetande och debatt för alla åldrar. Brukar vara mycket uppskattat. Jag ska diskutera aktuella EU-frågor och ordförandedskap (förstås!) med min vän och före detta kollega professor Rutger Lindahl från Göteborgs Universitet.

I övrigt innehåller veckan bland annat en debatt på SNS imorgon om EU fem år efter utvidgningen, riksdagsdebatt, lunchseminarium i Uppsala och en rad interna möten. En ganska lugn vecka.

Piratpartiet flyter upp som ett parti som har chans att ta mandat i Europaparlamentet. Det är alltid spännande med nya partier och kanske kan deras närvaro i valrörelsen höja debatten, spänningen och valdeltagandet – inte minst bland ungdomar. Samtidigt är det lurigt med enfrågepartier. Vad vill piraterna egentligen förutom att tillåta fildelning? Hur kommer möjliga framtida företrädare för partiet att rösta i klimatfrågan? Hur ser de på EU:s fortsätta utvidgning? Är de för eller emot patienters möjlighet att söka vård i andra EU-länder? Allt detta måste de förhålla sig till och väljarna har rätt att få svar – innan den 7 juni. Det är ju trots allt en mandatperiod på fem år med ganska många andra frågor än fildelning att ta ställning till