Är på Europaforum i Hässleholm, ett nu årligt arrangemang som nu hålls för sjunde året. Det samlar fler och fler människor för varje gång för att under några dagar diskutera aktuella Europafrågor. Eldsjälen Lorenz Pucher driver detta arrangemang som nästan blivit ett litet Almedalen för Europaintresserade med allt fler spännande talare. Gratis och öppet för allmänheten. Särskilt roligt är det att många skolklasser kommer hit. Jag talade förstås om ordförandeskapet.

Sex ministrar i MalmöIgår var Stefan Füle här i Hässleholm, Tjeckiens nye EU-minister. Vi träffades också tidigare på förmiddagen igår i Malmö tillsammans med kollegor från Frankrike, Spanien, Belgien och Ungern. Det var det första sextettmötet någonsin, med representanter från pågående och inkommande ordförandetrojkor. Malmö visade sig från sin soligaste sida och självaste landshövdingen hade lånat ut ett rum i residenset där vi hade överläggningar.

Det var ett väldigt bra tillfälle att göra en lägesavstämning i viktiga frågor som klimatet, Lissabonfördaget, utvidgningen och framtiden för EU:s tillväxtstrategi, den så kallade Lissabonstrategin. Hanteringen av alla dessa frågor kommer ju att finnas med på samtliga ordförandeskaps agenda och det underlättar när man har nära kontakt med varandra och känner till olika länders positioner.

Det var också ett utmärkt tillfälle för oss att träffa Stefan Füle. Han visade att han var väl påläst och insatt med höga ambitioner inför toppmötet i juni. Det var roligt att han valde att förlägga sin första dag på det nya jobbet i Malmö. Det tjeckiska ordförandeskapet är back on track.

Annonser