Idag har jag träffat ambassadörer från några asiatiska länder för att tala om samarbetet mellan EU och ASEAN. ASEAN finns sedan 1967 och har 10 medlemsländer med ett sekretariat i Jakarta, Indonesien. Under senare år har integrationen satt fart, framför allt när det gäller handel och ekonomi. De säger att EU är en viktig inspiration, om än inte en exakt modell, för framtida utveckling. EU stöder naturligtvis detta regionala samarbete och hoppas att det kan gå vidare och ta sig an politiska frågor, t.ex miljöfrågor och mänskliga rättigheter. Under ordförandeskapet kommer vi att försöka utveckla samarbetet mellan organisationerna men också mellan EU och enskilda länder bilateralt där frihandel- och samarbetsavtal förhandlas. ASEAN-länderna kan vara viktiga partners i klimatarbetet och inför förhandlingarna i Köpenhamn. I många delar av Asien känner man väl till konsekvenserna av höjda vattennivåer och de katastrofer som kan följa, så det finns ett stort intresse att bidra till ett klimatavtal. samtidigt finns en oro för att EU ska pressa fram överenskommelser som de fattiga länderna inte kan betala.

Träffade även den norske statsministern Jonas Geir Störe för att prata om hur Norge och Sverige kan samarbeta under ordförandeskapet. Även om Norge inte är medlem, och tyvärr inte ser ut att bli det i närtid, är landet EES-medlem och samarbetar med EU inom flera områden. Norge är också en viktig allierad i klimatambitionerna. Äter middag med Störe ikväll tillsammans med Carl Bildt och några andra utrikesministrar som är i stan.

Imorgon åker nästan hela den svenska regeringen till Finland för att ha möte med den finska regeringen i Tavastehus, några mil utanför Helsingfors. Det är ett unikt möte och hålls med anledning av märkesåret som vi högtidlighåller 2009 med anledning av att det var 200 år sedan våra länder gick skilda vägar.

Annonser