Det är faktiskt på många sätt en historisk dag. För första gången i modern tid har Sverige och Finland haft en gemensam regeringsmöte. Mötet ägde rum några mil utanför Helsingfors, i Tavastehus, i Birger Jarls fotspår….

Nästan hela den svenska regeringen gav sig iväg tidigt i morse och möttes i Helsingfors av en i princip komplett finsk regering. Jag delade sedan bil till Tavastehus med min kolega Astrid Thors, finsk EU-minister och mångårig vän sedan Europaparlamentet. Vi avnjöt sedan alla en gemensam lunch och så följde mötet där vi bl.a diskuterade den ekonomiska krisen, tillväxt, forskning, det svenska EU-ordförandeskapet och den finska EU-politiken. I väldigt många frågor har vi en total samsyn, Sverige och Finland står verkligen varandra mycket nära.

Det var förstås av stor symbolik att vi möttes, såhär nästan halvägs in i firandet av märkesåret. Vi antog också en gemensam deklaration där vi åtar oss att fördjupa samarbetet oss emellan inom bl.a forskning.

Regeringen i Tavastehus

Det är en ny vår för det nordiska samarbetet. I mitten på 90-talet, då vi alla valde lite olika vägar, fanns nog en osäkerhet om hur mycket vi skulle välja Europa och hur mycket vi skulle ty oss till varandra. Så här 2009 är självförtroendet större. Sverige, Danmark och Finland har utmärkta relationer och ett gott samarbete inom EU och bilateralt. Även med Norge är relationerna utmärkta och också med Island. Det mesta talar nu för en isländsk EU-ansökan, kanske i början på det svenska ordförandeskapet. Det vore roligt att se islänningarna medlemmar i EU, kanske kan det sätta ny fart på debatten i Norge också.

Annonser