EU-nämnd på morgonen inför måndagens möte med allmänna rådet. Vi var många som gästade nämnden idag. Måndagens möte är ett så kallat super-GAERC med EU-, utrikes-, försvar- och biståndsministrar. Mina frågor kommer nog att avhandlas ganska snabbt, de verkliga förberedelserna inför junis toppmöte har ännu inte hunnit så långt. Men det blir en lång dag i Bryssel i alla fall med träff med konkurrenskommissionär Nellie Kroes, amerikanska handelskammaren, ett seminarium om krishanterinmg mm.

Vid lunch åkte jag till Göteborg för att besöka Västsvenska Handelskammaren tillsammans med Marit Paulsen, vår riksdagsledamot Cecilia Wigström samt Annika Beijbom, göteborgsk EU-kandidat. Västsverige är ju hårt drabbat av krisen, inte minst inom bilindustrin, och många underleverantörer har det mycket svårt. Men det finns också ett annat företagande, med människor som trots allt ser ganska optimistiskt på framtiden. Handelskammaren visade en undersökning om företagarnas framtidssyn och så hade vi ett samtal med tre företagare på plats som bl.a efterlyste krediter, euromedlemskap, förenklade bygglov mm. Jag känner ju till problemen, men det är alltid lärorikt att höra om den praktiska verkligheten som företagarna lever i.

Jag besökte också Handelskammaren i Skåne i måndags och där är hade vi en livlig diskussion om euron. Många företag har förlorat upp till 25% av sin vinst genom kronans fall gentemot euron. Danmarks nye statsminsiter Lars Lökke Rasmussen sade igår att han planerar en euroomröstning i Danmark under mandatperioden. Det bör snart vara dags för Sverige också..