Gruppbild Unga reportrar

Har återvänt till Sverige och ordförandeskapsförberedelserna igen efter några vilodagar med familjen i södra Frankrike. Det blir inte mycket semester i sommar så jag passade på att ta några dagar nu. Fransk politik är spännade och alltid fulla av nya utspel – nu planeras tågstrejk, begränsad flygstrejk och så är mjölkbönderna upprörda och genomför olika manifestationer mot regeringen. Inte en tråkig stund. President Nicolas Sarkozy dominerar med frustande entusiasm alla nyhetsmedias förstasidor varje dag.

Ordförandeskapet är ju inte bara politik utan också en möjlighet att presentera svensk kultur, Sverige och svenskt kunnande. Dessutom har vi möjlighet att genomföra en del arrangemang för att öka kunskapen och engagemanget i Europafrågorna. Idag har jag tillsammans med Lena Adelsohn-Liljeroth presenterat delar av det svenska kulturprogrammet under ordförandeskapet samt ett av mina favoritprojekt, Unga reportrar. Det är en möjlighet för 42 gymnasieungdomar att vara riktiga reportrar, på plats följa de ministermöten som hålls i Sverige och på sitt eget sätt rapportera på en egen sida länkad till ordförandeskapsweben. Unga reportrar fanns också med vid ordförandeskapet 2001 och det blev väldigt lyckat. Vi har vidareutvecklat modellen något och hoppas att det ska bli lika framgångsrikt.

Ungdomarna var alla på plats på presskonferensen och ställde massor med frågor till Lena och mig. De verkade ta sitt uppdrag på stort allvar och var kunniga och intresserade.

Läs gärna mer här

Annonser