Kampanjdag i Halland idag. Började morgonen med en traditionell aulapresentation på Aranäsgymnasiet i Kungsbacka. Trots att 3:orna tar studenten på fredag och rimligen har huvudet fullt av andra saker än EU, var det väldigt många studenter närvarande och de var pålästa, engagerade och frågvisa. Gymnasiebesök är verkligen roligt, man får oerhört mycket inspiration och tankar. Frågorna och synpunkterna haglade om Turkiet, euron, EU.s jordbrukspolitik, fildelning, klimat, Lissabonfördraget mm.

Resan fortsatt till Halmstad för offentligt EU-lunchseminarium i stadens vackra stadsbibliotek. Förtidsröstningen pågick för fullt och chefsbibliotikarien vittnade om en högt valintresse. Jag berättade om vårt ordförandeskap och vi fick en bra diskussion med den ganska stora grupp som tagit sig dit för att prata EU-politik med alltifrån amalgamförgiftning, tobaksodlingar, ekonomisk kris och Turkiet.

Sista stopp blev Varberg och besök på skotillverkaren Vagabond. Förutom att jag fick en intressant inblick i skobranchen – hela processen från idé till försäljning via design och tillverkning – så hade vi en längre diskussion om EU:s antidumpingstullar mot Kina och Vietnam. De berör läderskor från dessa två länder och infördes av kommissionen i oktober 2006. Sverige motsatte sig kraftigt införandet av dessa tullar och har stadigt verkat för deras avskaffande. I sommar kommer frågan troligen upp till diskussion igen. Vagabonds vice vd Anders Nilsson berättade att tullavgifterna kostade företaget 25 miljoner kronor 2007/08 och 14 miljoner 2009. Detta är naturligtvis helt orimligt. Tullar är ett oskick och drabbar alltid i slutändan konsumenterna.

Annonser