Nyss meddelades att det blir Umeå som blir kulturhuvudstad 2014 tillsammans med en ännu ej namngiven lettisk stad (utses nästa vecka). Det är bara att gratulera Umeå som var ”i final” tillsammans med Lund. Båda städerna har haft mycket ambitiösa kampanjer med ett fantastiskt utbud av planerade kulturaktiviteter. Nyfikenhet och Passion är Umeås tema och det har starka samiska inslag.

Fotograf: Andreas NilssonEU utser kulturhuvudstad sedan 1985 för att lyfta fram den varierande kulturella mosaiken som finns i Europa. Sedan en tid tillbaka delar två eller flera städer på äran under ett år. Det beräknas att utöver värdskap för stora internationella idrottsevenemang är kulturhuvudstad det som drar mest besökare till en stad.

Tillsamammans med riksdagsledamoten Cecilia Wigström (fp) och Helene Odenjung, fp-kommunalråd i Göteborg, drev jag länge att Göteborg skulle kandidera till kulturhuvudstad. Socialdemokraterna i Göteborg lade det länge i malpåse, begravde det i en utredning för att sedan landa i att nej det var ingenting att satsa på. Synd, det hade varit roligt och givit det rika kulturlivet i Göteborg ytterligare en skjuts framåt. Men nu är det som det är och jag gläds verkligen med Umeå.

Annonser