Det står idag klart att den rödgröna regeringen i Norge backade i gårdagens val, men behåller regeringsmakten. Från vårt grannland rapporteras att Arbeiderpartiet tillsammans med koalitionskamraterna Socialistisk Venstre och Senterpartiet har tagit 86 av de 169 mandaten, och Jens Stoltenberg sitter därmed kvar som statsminister.

Stoltenberg och den rödgröna koalitionen är naturligtvis att gratulera. Tråkigt nog innebär valet också att liberala Venstre hamnar under fyraprocentspärren. Norge hade behövt fler liberaler än de två venstreledamöter som nu tar plats i Stortinget. Största oppostitionsparti förblir Fremskrittspartiet, som krävt en strängare flyktingpolitik och att Norge spenderar fler oljemiljarder.

Tyvärr innebär nog den rödgröna segern även att frågan om ett norskt medlemskap i EU begravs i ytterligare fyra år. Europa har knappt diskuterats i valrörelsen, och med profilerade EU-motståndare på ministerposter lär frågan inte lyfta under denna mandatperiod. Det är synd – både Norge och EU hade haft god nytta av ett norskt medlemskap. I EU kan vi göra mycket tillsammans i kampen mot klimathotet, den ekonomiska krisen och den organiserade brottsligheten, men Norge sitter kvar på åskådarläktaren.

Fler om valet: Exp1, Exp2, Exp3, AB, SvD1, SvD2, SvD3, Helle Klein, Fredrik Malm, Mats Engström
Annonser