Efter en hektisk förra vecka är det skönt att vara i Stockholm några dagar. Det betyder inte att det är mindre att göra. Jag följer naturligtvis noga vad som händer i kliomatdiskussionerna i FN-skrapan i New York. Det kommer vissa försiktigt positiva signaler, bland annat från Kina och den indiske miljöministern i deras tal igår. Roligt också att den japanska regeringen är så ambitiös i sina utsläppsminnskningar. Men tyvärr är det fortfarande väldigt mycket snack och lite hockey…

Ingen har dock påstått att det skulle vara lätt att komma till ett avtal i Köpenhamn. Det återstår fortfarande 75 dagar och alla har inte visat sina kort ännu. Men det börjar bli bråttom…

Idag har jag haft en sittning med alla EU-ambassadörerna för att ge dem vår bild av läget i ordförandeskap och svara på frågor. Det är en regelbunden övning och det gäller att tänka igenom vad som sägs eftersom varje ord och nyans rapporteras direkt till 26 huvudstäder. I eftermiddag bär det av till Riksdagen, till styrgruppen som under talmannens ledning ansvarar för riksdagens roll i ordförandeskapet och för kontakterna mellan regering och riksdag. Imorgon är det frågestund i Riksdagen, säsongens första. Det blir säkert en del om ordförandeskapet. Jag har även ägnat en hel del tid åt media, både svensk och utländsk.

Med bara ett år kvar till valet gör sig också inrikespolitiken påmind och igår hade vi en lång sittning och kick-off med folkpartiets riksdagsgrupp. Det var intressant. Det märks att vi snart går in i valrörelsetänkande.

På torsdag inleds höstens stora händelse för oss bokfantaster – Bokmässan i Göteborg. I år är det tema spansk litteratur. Jag deltar i ett seminarium med min kollega från Spanien Diego Lopez Garrido.

Även om klimatdiskussionerna: Exp, SvD
Annonser