Trångt, varmt, dålig luft, svåröverblickbart… men ändå helt nödvändigt! Bokmässa i Göteborg. Höstens höjdpunkt som samlar författare, kritiker, förläggare, journalister, debattörer och vanliga bokälskare.  Jag deltog i ett seminarium om Sverige och Spanien tillsammans med Diego, spansk EU-minister och Barbara Dührkop. Barbara är en gammal vän från Europaparlamentet och en sann europé. Född i Tyskland, uppvuxen i Eskilstuna och sedan vald till Europaparlamnetariker från Baskien. Hennes man mördades av ETA och med sin blandande bakgrund bär hon mycket av Europas historia inom sig. Vi samtalade om det svenska ordförandeskapet som vid årsskiftet övergår i det spanska, om svensk och spansk kultur mm. Efter det första seminariet, som leddes av Alice Petrén, blev Barbara och jag intervjuade av två tjejer från Unga Reportrar. Unga Reportrar är ett helt underbart inslag under ordförandeskapshalvåret – ett 40-tal gymnasiestudenter från hela landet som blir ackrediterade som vanliga journalister och bevakar olika möten ur sitt eget perspektiv. Läs mer om dem på http://www.se2009.eu

Bokmässan är ett stort sorlande torg där Jan Guillou konkurrerar om uppmärksamheten med Sara Kaderfors, Isabel Allende, Vibeke Ohlsson mfl. Det är väldigt intressant men så fullt att man nästan inte kan andas. Tror att jag går dit lite mer privat i helgen.

Den tyska ratificeringen är nu klar, presidenten har skrivit under och ratificeringen är på väg till Rom där alla ratificeringar skall deponeras.

Annonser