Finansministrarna har nu avslutat sitt möte i Göteborg. De har under Anders Borgs och Mats Odells ledning diskuterat högaktuella frågor. Vi verkar ha sett botten i den ekonomiska krisen och därför är det nu möjligt att lyfta blicken. Tre av frågorna handlade därför om strukturella framåtriktade åtgärder. Hur ska vi återfå balans i de nationella budgetarna? Hur ska vi göra för att undvika bestående arbetslöshet? och Hur kan det finansiella ramverket förbättras så att vi undviker en ny kris?
Det svenska ordförandeskapets andra huvudprioritering, klimatet, diskuterades också. Det handlade både om finansiering av åtgärder och erfarenheter av exempelvis koldioxidskatt. Parallellt har nu FN:s klimatförhandlingar på tjänstemannanivå pågått några dagar i Bangkok. Vi hör lite positiva signaler därifrån men vi behöver verkligen höja takten i förhandlingarna för att komma tillräckligt långt i Köpenhamn.
1 kommentar
Comments feed for this article
02 oktober 2009 den 14:17
joakimhorsing
Finanskriser är en konsekvens av den typ av ekonomiskt system som vi har och som i sin tur är ett uttryck för den moderna människans natur. Så länge människan är kreativ, riskbenägen och styrs utifrån sina förväntningar lär finanskriserna komma och gå.
Frågan är: kan vi leva med ekonomiska kriser eller är vi beredda på att mödosamt ändra på vår natur?
För att fortsätta med din andra del om klimatet kan vi nog konstatera att just klimatkrisen gör att våra valmöjligheter är begränsade.