Här på mötet för allmänna och utrikespolitiska rådet i Luxemburg är det många, inte minst journalister, som vill spekulera om EU:s nya ”toppjobb” som ska tillsättas: ordföranden för europeiska rådet och den höge representanten för utrikes- och säkerhetspolitiken.
Innan vi kan ta itu med detta måste vi ha klartecken från Tjeckiens författningsdomstol att Lissabonfördraget är förenligt med Tjeckiens grundlag. Först då kan president Klaus skriva på. Domstolen har en offentlig hearing idag och vi hoppas att den i eftermiddag kan ge ett datum för när deras behandling blir klar.
Under tiden arbetar vi hårt för att få alla pusselbitar på plats för att Lissabonfördraget ska kunna genomföras så snabbt och så smidigt som möjligt. En av de viktigaste frågorna är EU:s nya utrikestjänst (European External Action Service, EEAS) som ska bistå den höge representanten i hans eller hennes arbete. Denna vecka skapar vi ett slags europeiskt UD: ett viktigt steg mot en välfungerande europeisk utrikespolitik.
I det stora handlar detta om att både förenkla för europeiska medborgare ute i världen och att ge EU en tydlig röst i världen. I Sverige finns på sina håll en föreställning om att ensam är stark och att vi påverkar bäst genom att stå utanför samarbete.
Tvärtom är det genom att vara en aktiv del av EU:s kärna vi kan vinna inflytande för våra ståndpunkter och värderingar. Ett samordnat och välfungerande europeiskt samarbete i utrikesfrågor är då centralt eftersom det blir ett viktigt verktyg för ett reellt inflytande och ett bättre samarbete för att stötta demokrati och utveckling i världen.
Henry Kissinger påstås en gång ha frågat vem han ringer för att tala med Europa. Med det nya fördraget blir det i alla fall färre personer att hålla reda på för omvärlden. EU kommer visserligen att företrädas utåt av såväl innehavarna av de två nya toppjobben, som av Europeiska kommissionens ordförande. Å andra sidan finns det en rad olika spelare att hålla reda på i en den amerikanska administrationen också – kan man få ett telefonnummer?
7 kommentarer
Comments feed for this article
27 oktober 2009 den 23:49
Nemokrati
Det är ju viktigt att vi hjälper dem att slippa hålla reda på så många telefonnummer.
28 oktober 2009 den 16:25
scaber nestor
Varför ta reda på fler personers åsikter när man bara behöver fråga en?
Kanska ska överföra det på röstningsförfarandet i riksdagsvalet?
Fråga bara kommunordföranden vilka hans undersåtar egentligen vill rösta på.
Eller ännu hellre, landshövdingarna?
28 oktober 2009 den 19:19
Johan40
Det låter inte som man har flyttat EU närmare sina medborgare med Lissabonfördraget om man ska tro den här artikeln i DN:
”… Utrikestjänsten ”ska vara en avdelning av sui generis-karaktär (unik till sin karaktär), skild från kommissionen och rådssekretariatet. Den bör ha autonomi när det gäller sin administrativa budget och sin personalhantering”, heter det i dokumentet.
Varken EU-kommissionen eller EU-parlamentet får inflytande över denna nya maktbastion …”
(Hela artikeln finns på http://www.dn.se/fordjupning/europa2009/nya-utrikeschefen-i-eu-far-stor-makt-1.982833 )
Detta kan ju ha tolkats fel av DN, men det låter som om EU’s röst ut i världen mer eller mindre är bortkopplad från sina medborgare. Om det ligger till på ett annat sätt, bör det förklaras ordentligt. Risken finns annars att EU-apparaten blir än mer obegriplig och demoniserad, och det var väl knappast syftet med Lissabonfördraget?
29 oktober 2009 den 12:51
Love Berggren
Genom samarbete inom EU kan vi stärka vår röst och vårt inflytande i världen. Det innebär inte att vi ska ha en hög representant som själv hittar på EU:s utrikespolitik. EU:s utrikespolitik är även med Lissabonfördraget mellanstatlig, och alla länder måste rösta ja för att EU ska kunna besluta om utrikespolitiska åtgärder.
Däremot är det som sagt viktigt att EU, när vi är överens, kan tala med en tydlig röst för demokrati och utveckling i världen. Införandet av den höge representanten underlättar detta.
Vänliga hälsningar
Love Berggren
Cecilia Malmströms kansli
04 november 2009 den 2:15
Nemokrati
Det hörs att nyspråket är etablerat som officiellt tungomål i Europasammanhanget.
För jag menar man måste ju gå in lite mer på detaljerna hur det här politiska ämbetet är konstruerat – luddigt i kanterna men befogenheterna är omfattande. Som t ex att implementera ministerrådets och det Europeiska Rådets beslut. I mina ögon tycks det som en gigantisk verkställande makt är i vardande. ‘The double-hatting’ – att han både är ständig Hög Representant och vice ordförande i Kommissionen låter även det som en ytterst elakartad form av maktkoncentration.
Och för Sveriges räkning handlar det verkligen om ”Redesigning foreign policy” – en förändring nästan av samma grad som när europaspråket redesignar orden till att betyda något annat än vad vi hittills nånsin trott att de betydde. http://www.europeanvoice.com/article/imported/redesigning-foreign-policy/66221.aspx
Så är det principfrågorna – för vi har väl ännu inte sett så många icke-valda presidenter. Och en ständig Hög Representant, någon sådan har aldrig skådats överhuvudtaget.
Hans (..förmodligen) stab – the European External Action Service (EEAS) är väl också luddigt vad den egentligen ska pyssla med. Eller, som europeanvoice.com i sin granskande artikel något mindre nyspråkligt säger:
”But the sense of haste and improvisation is less than ideal for laying the foundations of the EU’s new foreign policy.”
Namnet – the European External Action Service – låter dock schwarzeneggerskt energiskt – En Action Service till en Action Man?
Man bävar i sina grundvalar när man tänker på vad allt detta kan föra med sig. För Sveriges räkning.
04 november 2009 den 2:25
Nemokrati
Att alla länder måste rösta ja – det har vi redan lärt oss. Efter folkomröstningen om Lissabonfördraget i juni 2008 – på Irland.
Efter den är vi helt och hållet övertygade om att alla alltid också kommer att rösta ja, förr – eller senare.
27 november 2009 den 22:23
(M)ona-och-(M)aud-effekten « Nemokrati
[…] hurtfriska naiviteten hos de styrande i Europas ledarskikt bortser från vad krig, tortyr och folkmord kan göra med en […]