Det är nu enligt alla förståsigpåare som man skall drabbas av PPD; Post Presidency Depression, en slags frustrerande tomhetskänsla efter ett hektiskt ordförandeskap. Nu är man bara en före detta ordförande och telefonen och mailen är tyst och tom…..
Tja det har varit oerhört hektiskt och det kommer säkert ta lite tid för alla i regeringskansliet att ställa om till att vara ett vanligt medlemsland. Men det finns ju mycket att göra och dessutom går vi in i ett spännande valår.

För egen del har jag tillbringat en stor del av julledigheten med att plugga på mitt nya stora ansvarsområde i kommissionen. Igår var jag i Bryssel och genmförde en dryg tre timmar lång övningsutfrågning som en förberedelse inför den riktiga hearingen den 19 januari. Det var en oerhört nyttig övning där tjänstemännen från JLS-direktoratet (Justice, Liberty and Security) bombarderade mig med alla tänkbara frågor och moraliska dilemman. Den s.k Detroitbombaren på juldagen har påverkat debatten en hel del rörande terrorism och flygsäkerhet och säkerligen kommer många frågor att handla om just detta.

Spanjorerna har nu tagit över och deras ordförandeskap kommer att domineras mycket att den ekonomiska krisen, arbetslösheten och målsättningen att få en ny tillväxtstrategi på plats under våren, en fortsättning på den s.k Lissabonstrategin. Andra viktiga prioriteringar handlar om jämställdhet, innovation och reölationerna till Latinamerika. Spanien blir också det första landet att leda EU under det nya fördraget och skall hitta ett förhållningssätt till det. Rådets valde president Herman van Rompuy rivstartade ju igår med att kalla till ett extra toppmöte den 11 februari.

Läs gärna mer på www.eu2010.es