Med rösterna 488 ja och 137 nej röstade Europaparlamentet för den nya kommissionen idag vid 14-tiden. Omröstningen satte därmed punkt för en lång period av ovisshet och frustration eftersom den gamla kommissionen allt för länge har jobbat på övertid utan att egentligen kunna lägga några förslag i en tid när Europa står inför stora svårigheter.

Dagen i Starsbourg var upplagd som en av melodifestivalens deltävlingar med debatter, pauser, nya debatter, omröstning om ett samarbetsavtal mellan kommission och parlament och, slutligen den riktiga omröstningen.

Rådet har redan genom så kallad skriftlig procedur bekräftat den nya kommissionen och därmed träder beslutet ikraft vid midnatt. Det ska bli oerhört skönt att börja jobba på riktigt nu, jag tror att vi alla 27 känt oss lite som otåliga instängda hästar som bara vill ut och springa.

Direkt efter omröstningen hade vi ett kommissionsmöte där vi hade en längre och mycket intressant debatt om EU2020, dvs uppföljningen av Lissabonstrategin. Europeiska rådet har ett extra toppmöte om den (det första mötet lett av van Rompuy) på torsdag och kommissionen ska lägga förslag inför det ordinarie toppmötte i mars så nu är det snabba ryck.

Imorgon är det första dagen på jobbet. Många turer kring SWIFT-omröstningen, vi får se hur det slutar.