Datalagringsdirektivet är ett förslag som handlar om att polismyndigheter får lagra teledata (telefonsamtal och email) i syfte att bekämpa terrorism och grov brottslighet. Det handlar inte om innehållet i samtalen, bara sändare och mottagare samt tid och plats. De flesta medlemstater har implementerat direktivet, men ännu inte Sverige och ytterligare tre länder.
Nyss kom ett uttalande från tyska författningsdomstolen om direktivet. Det slår fast att direktivet inte strider mot den tyska författningen och att lagra data inte heller gör det, MEN att det sätt som tyska myndigheter valt att implementera direktivet inte är förenligt med den tyska grundlagen. Vi håller nu på att analysera effekterna av denna dom.
Alla medlemsländer har fattat beslut om detta direktiv (som ursprungligen var ett förslag från den brittiske inrikesministern och dåvarande justitieminister Thomas Bodström). Det är något EU:s medlemstater enats om, och då måste det implementeras. Det gäller även Sverige. Jag har aldrig dolt att jag inte är överförtjust i förslaget, och jag har fortfarande för avsikt att göra en större översyn till slutet av året.
13 kommentarer
Comments feed for this article
02 mars 2010 den 14:10
Berit Krantz
Jag är verkligen inte heller förtjust i detta förslag! Bra att du delar min uppfattning och att du gör en översyn.
02 mars 2010 den 14:20
Ola Nyström
”Det är något EU:s medlemstater enats om, och då måste det implementeras.”
Inte alls, det finns flera eu-direktiv som vi inte implementerat. Och dessutom så strider det måde både svensk grundlag och tydligen även tyska grundlagen. Rätt sak att göra då är inte att implementera det och skita i grundlagen, utan att stå upp för våra rättigheter och säga att vi kan tyvärr inte implementera detta då det bryter mot våra grundlagar.
Vi har ingen författningsdomstol i sverige, utan det krävs att våra politiker själva analyserar och tänker efter, får vi göra såhär utan att bryta mot våra grundlagar eller inte, vi ser år vilket håll det lutar i europa.
02 mars 2010 den 14:21
qeruiem
Jodå, det går alldeles utmärkt att strunta i att implementera det:
http://interfax.werebuild.eu/2010/02/18/message-to-the-swedish-green-party/
Låt mig citera Carl Schlyter i frågan:
Om vi trots detta inte kan stoppa det så får vi helt enkelt betala 100 miljoner om året i böter. Det är ändå betydligt billigare än vad datalagringsdirektivet kostar (mellan 170-600 miljoner). Jag betalar hellre 20 kr om året i ”frihetskostnad” på tele/data-räkningen än 100 kr om året för finansiering av ”storebror”.
http://www.mp.se/templates/mct_177.aspx?number=189090
Så visst går det, om man vill! Det verkar dock vara lite klent med viljan…
02 mars 2010 den 14:32
Jan-Olof Flink
”översyn” politikerspråk för att låtsas göra något.
Påståendet att ”alla medlemsländer” tagit ett beslut är bara påhitt. Det är en konstruktion av ministerrådet som till slut gick igenom i parlamentet.
I Europaparlamentet 14 december 2005 var socialdemokraterna det enda partiet från Sverige vilket var för ett antagande. Röstsiffrorna blev 378 för, 197 emot, med 30 nedlagda.
Så visst om två tredjedelar av parlamentarikerna är samma sak som ”alla länder” så skulle det kunnat ligga något i det du skriver.
Tyskland är för övrigt det andra landet som förkastat direktivet som grundlagsstridigt. Det hade vi också gjort om vi hade haft en författningsdomstol i det här landet.
Mvh
/J-O
02 mars 2010 den 15:39
Annika Beijbom
Det glädjer mig verkligen att du fortfarande har för avsikt att göra en större översyn i slutet av året. Oavsett vilken politisk ståndpunkt man har så finns det ett och annat att granska. Fördelen med att Kommissionen gör det är att ni då har möjligheten att granska olika förfaranden som inte per automatik påverkas av partipolitiska ställningstaganden.
Personligen hoppas jag att dagens uttalande även kommer innebära översyn av innehållet i Datalagringsdirektivet, och inte bara
implementeringssvårigheterna i Tyskland.
Många hälsningar och allt gott
/Annika Beijbom
02 mars 2010 den 21:08
Hank
Om ni vill återfå förtroendet i integritetsfrågor så bör ni snarast besluta er för att vägra införa datalagringsdirektivet, riva upp FRA- och IPRED-lagen och vägra ett fortsatt samarbete med ACTA-förhandlingarna innan dessa sker öppet.
Just nu har ni gång på gång visat hur ni fullkomligt struntar i väljarnas integritet. På en mandatperiod har vi fått se en sådan fullkomlig anstormning av integritetskränkande lagar att man nästan baxnar.
Det tynger mig att jag röstade på er, och därmed dessa lagar, i valet -06.
03 mars 2010 den 7:57
Olofb
””Datalagringsdirektivet är ett förslag som handlar om att polismyndigheter får lagra teledata”
Nja är jag inte helt oinformerad så är det telekombolag som ska tvingas lagra trafikdata?
04 mars 2010 den 10:27
Datalagring « Christoffer Fagerberg
[…] kan vädra morgonluft. V och MP har redan bytt fot, och Centern kräver nu att vi väntar på den översyn av direktivet som Cecilia Malmström kommer att […]
04 mars 2010 den 11:42
Cecilia Malmström, du läser väl min blogg? « Maria Abrahamsson
[…] Nu gäller det att skademinimera, uppmanade jag regeringen i december 2008. I dag har kravet på skademinimering utvidgats till att gälla hela EU. Pressen ökar på Sveriges nya EU-kommissionär Cecilia Malmström. I en kommentar till det tyska utslaget upprepar hon dessbättre sitt löfte att inom en hyggligt snar framtid göra en översyn av datadirektivet. […]
08 mars 2010 den 11:13
Datalagringsdirektivet, vad händer? « Andreas Froby – kandidat till kommunfullmäktige i Botkyrka
[…] som hörts under den senaste debatten om datalagringsdirektivet Annika Beijbom , Mark Klamberg , Cecilia Malmström , Liberati, Christoffer Fagerberg , Henrik von Sydow (på Politikerbloggen) , Mathias Sundin, Mikael […]
16 mars 2010 den 17:28
Scary Devil Monastery
@Olofb
Alla telekombolag skall lagra all form av elektronisk överföring. Det betyder mer eller mindre datatrafik, mobiltelefoni och fast telefoni. Har man pay-per-view via bredband åker den också med.
Bara en sådan sak som att en påslagen mobiltelefon kontinuerligt pejlar sin position mellan de närmaste radiomasterna – och att den trafiken också lagras – förvandlar varje mobiltelefon till en statlig spårsändare på exakt samma sätt som om varje medborgare hade tvingats bära en elektronisk fotboja.
Det DDR misslyckades med igår försöker EU implementera idag. Gamle Mikael Gorbachev sade sina sanningens ord i sitt uttalande:
”The most astonishing thing I’ve seen in the last decade is the apparent determination of western european leaders to recreate the Soviet Union in western europe.”
25 juli 2010 den 0:20
Integritetsdebatten tar aldrig slut | Jens O.
[…] misstron mot statsmakten är för hög. Bara det är en risk i sig, av en inte helt liten dignitet. Cecilia Malmström anser att direktivet måste ses över. Vad som är direkt skadligt för en demokrati, det är att […]
06 juli 2012 den 11:09
Datalagring olaglig enligt tysk domstol | niklasby2012
[…] Cecilia Malmström skriver i sin blogg […]