Vulkanen har ställt till det en hel del i Europa men Europaparlamentet höll sin session i Strasbourg i alla fall. Eftersom många ledamöter blev strandade i Bryssel redan förra veckan, var det förvånansvärt många som tog tåget till Strasbourg och lyckades vara på plats. Talmannen beslöt i alla fall att bara hålla debatterna och inte göra några voteringar.
Själv deltog jag i en bra och konstruktiv debatt om SWIFT inför att mandatet nu är klart att antas av rådet. Vi debatterade också PNR – Passenger Names Record. Här bad parlamentet kommissionen att ta fram ett antal kriterier som måste finnas med för att vi ska kunna sluta samarbetsavtal med USA, Kanada och Australien. Jag håller just nu på att definiera sådana kriterier och ser fram emot att diskutera dem med ledamöterna senare i vår eller i början på hösten.
Rådsmötet med inrikes- och justitieministrarna var ursprungligen planerat till två dagar i Luxemburg. Det blev några timmar idag i Bryssel istället och ett bra och effektivt möte. Fortfarande var det många som inte kunde komma och faktum är att vi inte hade ett quorum, dvs minst 14 ministrar på plats. Alla länder var förstås representerade, men det måste vara 14 ministrar eller statssekretare för att kunna fatta beslut. Således beslöt det spanska ordförandeskapet att politiskt anta SWIFT-mandatet, eftersom alla länder nu är överens, men rent formellt ta det på allmänna rådet den 10 maj. Det innebär att jag kan börja informella samtal md washington redan i månadsskiftet och de reella förhandlingarna i mitten på maj. Det är en tuff tidsplan om vi ska hinna klart innan sommaren. Glädjande dock att vi har en så stor enighet om de viktigaste förhandlingsfrågorna. Det blir hårda förhandlingar, men jag är ganska optimistisk.
Den belgiska regeringskrisen kommer olägligt, bara två månader innan Belgien ska ta över ordförandeskapet i EU. De har ju viss vana av regeringskriser i Belgien så vi får hoppas att de reder upp det hela innan sommaren.
Slutligen gläds jag åt att min vän och före detta kollega i Europaparlamentet, Nick Clegg, gör en så fantastisk valrörelse i Storbritannien. Det blir spännande på valdagen, även om liberalerna missgynnas av det valsystem som britterna har.
4 kommentarer
Comments feed for this article
24 april 2010 den 14:16
Marcus
Jag tycker vi tittar på reklamfilmen för Cecilias förslag igen — http://www.youtube.com/watch?v=RkmcupFx3FQ
Den är så bra!
26 april 2010 den 11:47
Johan L
1. Varför är det så viktigt för dig att förse USA med känsliga information???
Quid pro bono??? (om jag inte missminner mig)
2. Vad tjänar du och EU på det här??? Framförallt, vad tjänar medborgarna vilka du är satta att TJÄNA???
3. Går Swift till likadant som Lissabon-fördraget? Dvs att det görs om till dess att det gått igenom. Ett nej är inte ett nej?
Inte Mvh
27 april 2010 den 19:52
gastlind
Johan L:
För att hon får $$$ och god mat, fina möten och glitter och uppskattning såklart!
29 juni 2010 den 7:27
Hank
Mitt förtroende för Cecilia Malmström och Folkpartiet är i botten efter denna mandatperiod där vi har fått se en hel rad integritetskränkande lagar på intågande. Folkpartiet verkar tyvärr blinda och ser inte var vi är på väg.
FRA-lagen, IPRED-lagen, datalagringsidrektivet, Swift-avtalet, ACTA, försök att lagra google-sökningar, censurera domännamn … Listan blir lång. Om Folkpartiet vill ha min röst i höst borde ni verkligen försöka tvätta bort er smutsiga politik på de här områdena!