Är i Strasbourg för att delta i Europaparlamentets session. På förmiddagen höll vi två viktiga debatter, den ena om SIS2, ett komplicerat dataregistersystem för visumansökningar inom Schengenområdet och den andra om ett europeiskt vidarebosättningsprogram. Det svenska ordförandeskapet fick hela rådet med sig på detta förslag förra året och nu har kommissionen lagt fram ett förslag som innebär att medlemstaterna poolar sina resurser och kvotflyktingprogram så att vi mer effektivt kan underlätta för de mest utsatta flyktingarna i olika läger runt om i världen. Deltagandet är frivilligt men de flesta medlemsländer har sagt att de kommer att delta och kommissionen har också pengar för att stödja detta.

Europaparlamentet stödjer helt förslaget men vi diskuterar – som vanligt – vissa procedurfrågor som måste lösas innan programmet kan träda i kraft.

En kort stund fick jag också agera jordbrukskommissionär då min kollega Dacian Ciolos var försenad till kammaren. Sockerproduktion på Azorerna är inte min specialitet direkt men tack och lov dök Dacian upp efter några minuter så jag kunde gå efter att ha läst upp hans inledningsanförande. Kanske skulle jag ha passat på att lansera några radikala reformförslag…

Eftermiddagen är full med möten med olika rapportörer på förslag som jag arbetar med och i kväll är jag inbjuden att tala på den liberala gruppens gruppmöte. Imorgon blir det bland annat Nordisk Frukost och debatt på ett seminarium som den franska högskolan ENA ordnar tillsammans med Strasbourgs universitet.

Annonser