Det har varit intensiva, men givande dagar i ett varmt och klibbigt Washington. Jag gillar Washington, det är en väldigt trevlig stad.

Mina möten har främst kretsat kring förhandlingarna om TFTP-mandatet, en fråga som engagerar hela den amerikanska administrationen. Till och med USA:s finansminister Timothy Geithner kom in under ett förhandlingspass. Vi har gjort klara framsteg i förhandlingarna, amerikanerna har gjort flera viktiga eftergifter för att förstärka dataskyddet och öka möjligheten för medborgare att få upprättelse om systemet skulle missbrukas.

Vi har också på plats kunnat se hur data används för att spåra terroristfinansiering. Det är ett viktigt verktyg för att dels förhindra attacker, dels för att användas som bevis i utredningar i såväl USA som Europa.

Nu ska jag redogöra för förhandlingarna för inrikesministrarna i Luxemburg och även för Europaparlamentet som förhoppningvis kan rösta i juli. Kommer förmodligen vara ganska jetlaggad…

Under dagarna här har jag också haft möjlighet att diskutera samarbete om cyberbrottslighet (inkl. barnpornografi) med Howard Schmidt, Vita husets cyber coordinator, och traffickingfrågor med Luis CdeBaca, ansvarig för dessa frågor på State Department.

Annonser