Idag lämnar spanjorerna över EU-ordförandeskapet till Belgien. Belgarna har lång rutin på att vara ordförande och en förvaltning som är mycket kunnig om hur EU-fungerar. Att Bryssel är just Bryssel är ju en fördel också i detta sammanhang. Belgien har ju annars som bekant ingen regering. Sedan valet den 13 juni kämpar man med att hitta en regeringsduglig majoritet som kan få stöd av parlamentet. Tills detta löses – och det kan ta tid – är det den förra regeringen som styr landet. Märkligt nog verkar det folkliga engagemanget vara begränsat, kanske är belgarna vana vid återkommande regeringskriser i detta hårt prövade land som riskerar att slitas sönder av konstitutionella strider och språkliga motsättningar.

För min del innebär det att ”mina minsitrar”, inrikesminister Annemie Turtelboom , migrationsministern Melchior Wathelet och justitieministern Stefaan de Clerck sitter kvar och det ser ut som om de blir mina närmsta samarbetspartner en bra bit in på hösten, kanske hela ordförandeskapet ut.

Belgien har som tema Europe in Action och har som målsättning att fullt ut Lissabonfördraget ska fungera, inte minst genom att den europeiska utrikestjänsten förhoppningsvis äntligen kan komma på plats. Dessutom vill belgarna prioritera ekonomisk återhämtning, sysselsättning och få den finansiella regleringen på plats. På mitt område är det framför allt asylpaketet som prioriteras, något jag skrivit om flera gånger. Här kommer vi att behöva jobba hårt tillsammans för att vi ska kunna nå framgång innan årsskiftet.

Imorgon träffar hela kommissionen den belgiska regeringen för att diskutera de kommande sex månadernas arbete.

Ta gärna en titt på ordförandeskapet hemsida www.eu2010.be

Annonser