Idag har jag tillsammans med Viviane Reding träffat den franske migrationsministern Eric Besson och Europaministern Pierre Lellouche. Reding är kommissionär med ansvar för (bland annat) grundläggande rättigheter och minoriteter, och därmed huvudansvarig för romska frågor. Men jag har Schengen-samarbetet och EU:s inre säkerhet på mitt bord, så därför var jag också med på mötet. Gemensamt har vi ansvar för att EU-lag rörande den fria rörligheten följs och att EU:s grundläggande värden och rättigheter respekteras. Syftet med mötet att diskutera utvisningen av rumänska romska medborgare, men också bredare situationen för romerna i Europa. Vi ställde frågor till ministrarna om hur utvisningarna gått till. Det återstår en hel del frågetecken och på tisdag är det en stor debatt i Europaparlamentet. Varje medlemsland har förvisso ansvar för sin interna ordning och säkerhet och också för integration av romer. Men det som har hänt i Frankrike reser många frågetecken och kommissionen har fått flera anmälningar. Vi har nu en grupp jurister som tittar på exakt vilka lagar som har följts – eller inte följts. Framför allt är det viktigt att undvika stigmatisering av romer som grupp.
EU:s fria rörlighet innebär att EU-medborgare har rätt att vistas tre månader i ett annat land, därefter måste de visa att de kan försörja sig. Frankrike har övergångsregler gentemot Rumänien och Bulgarien vad gäller den fria rörligheten för arbetstagare, vilket praktiskt sett kan innebära att de måste ansöka om att få arbetstillstånd. Det är dock oerhört viktigt att det sker en individuell prövning av alla beslut att utvisa, att grundläggande rättigheter respekteras och att det finns möjligheter att överklaga. Massutvisningar är inte tillåtet.
Kommissionen ska på vårt tvådagarsmöte i morgon bl.a diskutera frågan om romerna. Det finns ca 10-12 miljoner i Europa och de allra flesta lever under mycket svåra villkor med hög arbetslöshet, och med väsentligt lägre social standard och högre fattigdom än övriga européer. Diskrimineringen är mycket utbredd. Vi skall diskutera hur vi kan använda EU:s fonder och stöd på ett mer intelligent sätt än idag. Mycket pengar har avsatts för att stötta romers boende och skolgång, men tyvärr verkar väldigt lite av pengarna nå fram. Integrationen är förstås medlemsländernas ansvar men vi kan göra väsentligt mer på europeisk nivå och jag vill gärna få till stånd en slags ”Marshallplan” . Kanske kan det komma något positivt ur detta, nämligen att frågan om romerna äntligen hamnar högt på EU:s agenda.
2 kommentarer
Comments feed for this article
01 september 2010 den 10:03
Kallisti
Det var väl för väl att kommissionär Reding också var med på mötet, så att arrangörerna inte lyckades med att få den aktuella situationen till att endast betraktas som en fråga för intern säkerhet i kommissionen utan dessutom som en fråga om grundläggande rättigheter.
Med anknytning till min kommentar till det tidigare inlägget (Nystart) så ser jag här en ypperlig möjlighet för den här bloggen till en fortbildningsinsats! I inlägget ovan står det att kommissionen fått flera anmälningar om utvisningarna och juristerna granskar dem nu. Jag, och säkert fler läsare, skulle säkert berikas av lite bakgrundsinformation. Som start har jag några frågor som jag undrat över:
Hur fungerar anmälningsförfarandet? Vem kan anmäla? Vad är det för lagar/avtal/regelverk som reglerar Frankrikes (i det här fallet) agerande. Kan kommissionen besluta om konsekvenser? Kan kommissionen besluta att underkänna nationella beslut som är i strid med avtal/konventioner/europeiska lagar/regelverk? Kan beslut från kommissionen överklagas? Är besluten och processen transparenta? Har den anmälda/anklagade möjlighet att att försvara sig/möta sina anklagare? Hur säkerställs granskningens oberoende (jfr. Montesquieus maktdelningsprincip, då kommissionen är både exekutiv, föreslår lagar och, i det här fallet uppenbarligen, dömande/uttolkande av lagarna)?
Med förhoppning om framtida fortbildande blogginlägg!
08 september 2010 den 9:36
Love Berggren
Hej Kallisti,
Om man anser att ett land bryter mot EU-rätten kan man anmäla det till EU-kommissionen. För detta finns ett särskilt formulär som du hittar här: http://ec.europa.eu/community_law/your_rights/your_rights_forms_sv.htm
Men det går lika bra att skicka ett brev eller skriva ett mail. Det gör man i så fall till mailadresen SG-PLAINTES@ec.europa.eu eller postadressen nedan:
Europeiska kommissionen
Generalsekretariatet
B-1049 Bryssel
Belgien
Om man hellre vill kan man också lämna in det till kommissionens kontor i det medlemsland man befinner sig.
Om ett medlemsland inte följer EU-rätten kan kommissionen inleda ett s.k. överträdelseförfarande. I korthet börjar kommissionen då med att underrätta medlemslandet och ber dem kommentera frågan. Nästa steg är ett s.k. motiverat yttrande, där kommissionen uppmanar regeringen att vida åtgärder för att rätta till problemet inom en viss tidsfrist. Görs inte det kan kommissionen ta ärendet till EU-domstolen.
Det är därför inte ytterst EU-kommissionen som dömer, utan EU-domstolen. Läs gärna vidare på riksdagens EU-upplysning om du vill gräva djupare, de gör ett utmärkt arbete för att förse den svensa allmänheten med information om hur EU fungerar.
http://www.eu-upplysningen.se/Lagar-och-regler/Om-EU-ratten/Om-medlemslander-inte-foljer-EG-ratten/
Vänliga hälsningar
Love Berggren
Cecilia Malmströms kabinett