Jag åker i morgon fredag till Göteborg för att bland annat medverka i ett seminarium om euron. Stödet för euron har fallit dramatiskt i Sverige senaste halvåret, men jag tror att det är viktigt att komma ihåg att den ekonomiska krisen i grunden är global och att skulden inte ska läggas på euron. Att en del euroländer inte följer regelverket är allvarligt, och bättre övervakning och kontroll håller nu på att införas. I våra grannländer diskuteras frågan – Estland förbereder sig för att ansluta sig till euron vid årsskiftet – och jag tror fortfarande att Sverige har mycket att vinna på att gå med i euro-samarbetet. Som kommissionär ligger jag förstås lågt i ett medlemslands valdebatt, men ingenting hindrar oss från att prata om EU-frågor, tvärtom uppmanas vi av ordförande Barroso att engagera oss i medlemsländerna.
Mer om detta i mitt tal – kom gärna och lyssna.
5 kommentarer
Comments feed for this article
03 september 2010 den 11:50
Kallisti
Hej kommissionären,
mycket bra att du, och andra, talar om euron och varför den är viktig. Inläggen av Jonas Sjöstedt (v) i hans och EU-ministerns replikväxling på Europaportalen måste bemötas. Men en del av den kritik han riktar, som du också tar upp, har sitt ursprung i att euro-samarbetet, liksom flera andra delar av EU, bygger på en stor dos mellanstatlighet och är just ett samarbete.
Jag har varit inne på det tidigare – mellanstatligheten är EUs akilleshäl och leder ofelbart om och om igen till att förtroendet för EUs institutioner naggas av medborgarna. Ser kommissionen sätt att på ett radikalt sätt stärka rättssäkerheten i de samarbeten som finns eller finns det andra sätt att göra EUs verksamhet mer rättssäker och förtjänt av tilltro? Krävs en ny konstitution?
För övrigt tyckar jag att det är lite synd att det tar så lång tid innan kommentarerna modererats och släpps igenom. Kan vara en faktor som bidrar till att debatten inte är så livfull (annat än när det gäller integritetsfrågor..)
Likt Cato d.ä. avslutar jag med att hoppas på fortbildande inlägg om EUs institutioner, styrkor och även svagheter!
03 september 2010 den 21:35
Johan Tjäder
Ni måste sluta med alla räddningsaktioner. Inga fler bail-outs till bankdirektörer som lånat ut pengar utan nån koll.
De som har lånat ut pengar till Grekland & co kan gott förlänga sina krediter till rimliga räntor så länge att de länderna betala av dem.
06 september 2010 den 13:54
Love Berggren
Hej Kallisti,
Det finns naturligtvis alltid anledning att fundera över hur EU ska se ut och fungera. EU är i allra högsta grad ett pågående och dynamiskt projekt och precis som på alla andra politikområden finns det anledning att kontinuerligt se över vad som fungerar och vad som kan göras bättre.
När det kommer till euro-samarbetet menar Cecilia Malmström att vi måste skärpa den makroekonomiska övervakningen och se till att stabilitetspaktens regler måste följas – för det krävs ett system med tydliga och kännbara sanktioner för de länder som missköter sig.
Att öppna upp för stora fördragsförändringar är dock inte realistiskt i nuläget, är Cecilia Malmströms bedömning. Det är inte ens ett år sedan Lissabonfördraget trädde ikraft och det tog åtta år att få på plats. EU:s institutioner har fortfarande fullt upp med att hitta sina roller i den nya miljö Lissabonfördraget innebär.
Lissabonfördraget gav oss en öppnare, effektivare och mer demokratisk union. Men det är fortfarande lika viktigt att vi har en vital debatt om i vilken riktning vi vill föra det europeiska samarbetet. Man ska dock vara medveten om att intresset för radikala fördragsändringar för tillfället är begränsat i Europa.
Vänliga hälsningar
Love Berggren
Cecilia Malmströms kabinett
09 september 2010 den 17:20
Leif Tennare
Cecilia,
Din position som kommissionär gör det naturligtvis svårt för dig att engagera dig i den interna svenska valdebatten, men tyvärr är jag rädd att det gör det ännu svårare för dig att agera som kommissionär…..
Du skriver att Sverige har mycket att vinna på att gå med i euro-samarbetet, men om jag inte missförstått det hela, så har vi redan sagt ja till euron, i.o.m. att vi inte förhandlade oss till ett undantag när vi sökte medlemskap! Det handlade ju enbart om att visa att den svenska valutan var tillräckligt stabil, för att möjliggöra införandet av euron – och det helst till en så förmånlig växelkurs som möjligt…..
En orsak till det mycket svala intresset för euron – och tyvärr för EU-frågan i Sverige – är naturligtvis att frågan skär tvärs igenom de flesta politiska partierna i Sverige, varför det blir ‘locket på’ inför ett val…
Det oroväckande är att den part som kallar sig ‘den 3:e statsmakten’, d.v.s. media, tycks befinna sig i samma situation! Mats Hallgren i SvD, uttrycker sig ex.vis som om han vore kommissionär i EU, då han skriver ”Det land som varaktigt står utanför riskerar att betraktas som en halvhjärtad medlem. ”. Han borde ha skrivit att vi är en halvhjärtad medlem…
10 september 2010 den 12:16
Johan Tjäder
Love, det behövs ingen stabilitetspakt. Den som är slösaktig borde helt enkelt inte få låna pengar och det borde vara långivarnas sak att sköta detta.
Jag och min granne är inte lika kreditvärdiga trots att vi har samma valuta. Precis så är det med olika länder också och det måste bankdirektörerna lära sig.
Därför var det otroligt synd att euroländerna fixade en bailout. Bankdirektörer lär sig inte om de inte förlorar pengar.