Igår var jag i Wien och i Bratislava för att besöka inrikes- och justitieministrarna i dessa båda länder. Vi talade om aktuella frågor som traffickingdirektivet, direktivet för övergrepp mot barn, asylpaketet och kampen mot korruptionen. I Österrike var chocken stor efter helgens lokalval i Wien där det populistiska och främlingsfientliga FPÖ fått hela 27% av rösterna. Det är tyvärr en otäck tendens i hela Europa att dessa partier ökar.

Österrike har en hel del problem med delar av asylpaketet och vi fick möjlighet att ha en konstruktiv diskussion och identifiera de viktigaste svårigheterna. Om hela paketet skall vara beslutat till 2012, den deadline europeiska rådet har satt upp för att ha en gemensam europeisk asylpolitik, så måste vi verkligen snabba upp förhandlingarna. Det belgiska ordförandeskapet gör så gott det kan. Fyra månader efter valet i landet finns fortfarande ingen ny regering och förhandlingarna går mycket trögt. Det mesta tyder på att den nuvarande regeringen sitter kvar i alla fall ordförandeskapet ut. På många sätt underlättar det förstås samarbetet oss emellan.

I Slovakien var ministrarna mest intresserade av kommissionens arbete mot korruption eftersom den slovakiska regeringen har kampen mot korruptionen som en av sina viktigaste prioriteringar.

I Wien besökte jag också EU:s byrå för grundläggande rättigheter, där vi bland annat talade om deras rapporter om romernas situation.

Annonser