Igår var det minisession i Europaparlamentet i Bryssel. Jag deltog i flera debatter, bland annat en om kommissionens förslag till visumfrihet för Taiwan, något som äntligen kan bli verklighet och som har stort stöd i såväl rådet som parlamentet. Vi debatterade också flygpassagerardata (PNR) inför de förhandlingar med USA, Australien och Kanada som snart skall inledas. Inför förhandlingarna har jag lagt fram ett antal vägledande allmänna principer samt tre konkreta förhandlingsmandat. På det stora hela finns ett stort stöd för dessa principer men förhandlingarna, inte minst med USA, väntas bli svåra. Jag åker till Washington i början på december för ett möte med justitieministern Eric Holder och ministern för inre säkerhet Janet Napolitano, och då kommer vi ha ett första tillfälle att diskutera med amerikanerna om vägen fram till ett nytt avtal som skall ersätta det nuvarande.

På rådsmötet i måndags diskuterade vi terrorism och flygfraktssäkerhet. Det beslutades då att tillsätta en grupp som skall titta på vilka regler som finns och föreslå hur säkerheten kan förbättras. Det första mötet ägde rum idag mellan mig, transportkommissionär Kallas, det belgiska ordförandeskapet och EU:s antiterroristkoordinator Gilles Kerchove.

Tanken är att gemensamma slutsatser skall antas den 2:e december då både inrikes- och transportministrarna möts. Det handlar inte om att hitta på nya lagar utan att bättre använda de verktyg och teknologi vi har, att bli bättre på att utbyta information med varandra och att på ett mer riktat sätt hantera och screena viss frakt. Den bomb som hittades förra veckan i en skrivare på ett fraktplan mellan Köln och London var kraftfull nog att spränga hela planet i bitar, så terroristhotet är fortfarande verkligt.

Imorgon åker jag till Sarajevo och Tirana för att diskutera visumfrågor och utvidgning bland annat på universitetet i dessa städer.

Annonser