Idag var jag med om en mycket stark ceremoni utanför kommissionsbyggnaden. ECPAT och Body Shop har samlat in 2,3 miljoner underskrifter till stöd för kampen mot  trafficking av barn. Det är ett fantastiskt initiativ som visar på hur företag och det civila samhället kan samarbeta. De samlar också in pengar som går till utsatta barn som fått sin barndom förstörd genom at de blivit offer för sexslavhandel. Människohandel i allmänhet, men alldeles särskilt med barn är det mest avskyvärda av brott och inte värdigt dagens Europa.

Jag är väldigt glad att vi har traffickingdirektivet överenskommet och att medlemsländerna nu håller på att implementera det i nationell lagstiftning. Det är ett värdefullt lagligt verktyg.

I dagarna verkar det också som om rådet och Europaparlamentet kommer att enas om direktivet om sexuella övergrepp på barn. Det är bra. Då kriminaliserar vi grooming, får bättre möjlighet att bekämpa sexturism, förbjuder tittandet av barnpornografiskt material på nätet samt inför större skydd för barnen som brottsoffer. Allt detta är utmärkt men naturligtvis behövs kampanjer som den som ECPAT och Body Shop gör också för att höja medvetandet och kämpa mot den efterfrågan som gör att barn och deras kroppar blir handelsvaror.

Annars ägnar jag dagen åt att läsa högar med budgetpapper inför den budgetdiskussion och beslut om EU:s långtidsbudget som kommissionen ska ha imorgon och på torsdag. Ett möte med egyptiske migrationsministern skall jag också hinna med ikväll för att diskutera hur vi ska gå vidare med våra partnerskap om migration och mobilitet.

Annonser