Idag har jag varit i Haag för att vara med och inviga Europols nya lokaler. Även om tankarna på ett formaliserat europeiskt samarbete för att komma åt internationell och gränsöverskridande brottslighet funnits länge så har Europol bara varit fullt operativ sedan 1999. Europol gör ett oerhört viktigt arbete i att samordna tillslag mot kriminella nätverk och har medverkat till att spränga stora europeiska ligor som ägnar sig åt bla trafficking av barn och pedofili på nätet

Det har varit en två dagar lång poliskongress för att diskutera organiserad brottslighet och terrorism. Och idag inleddes det hela med en paneldebatt och sedan var det en pampig invigningsceremoni på eftermiddagen med den holländska drottningen, i närvaro av poliser och justitieministrar från hela Europa.

Idag inleds också det polska ordförandeskapet. Polackerna kommer bla att prioritera det östra grannskapet, långtidsbudgeten, kampen mot narkotika och det europeiska asylsystemet. De är väl förberedda och jag ser fram emot att jobba med dem.

Annonser