Idag är jag åter i Warszawa för olika övningar med det polska ordförandeskapet. Det är varmt och kvavt men det blir inte mycket tid att njuta av den polska huvudstaden. Jag inledde med att tala på en konferens som polackerna ordnade tillsammans med UNHCR med anledning av att Genèvekonventionen fyller 60 år nu i juli. Jag pratade om arbetet med det europeiska asylsystemet. Polackerna har höga ambitioner och har har en hel del spännande tankar om hur vi skall kunna bryta dödläget i en del av de svåraste frågorna på det här området.

Därefter var det dags att åka till senaten där Polen var värdar för ett så kallat COSAC-möte. COSAC är ett organ för nationella parlamentariker i EU-utskott från hela EU och kandidatländerna. Det blev en lång diskussion om södra och östra partnerskapet, migration, Schengen, mm.

Jag har precis avslutat en lång arbetslunch med inrikesminister Jerzy Miller där vi gick igenom hela listan med frågor som vi behöver hantera under de närmaste månaderna. Det är ju en del att bita i minst sagt. Närmast är det informellt ministermöte i Sopot nära Gdansk nästa vecka.

Annonser