Nu på morgonen har Barroso hållit sitt årliga tal om läget i Europa. Talet innehöll flera tydliga budskap som att Grekland fortsatt kommer att ingå i eurozonen, att vi behöver en större ekonomisk integration mellan EU-länderna och att det inte är rimligt att beslut som påverkar hela EU idag med enhällighet i rådet enkelt kan stoppas av ett enskilt medlemsland. Barroso presenterade även förslag på stabilitetsobligationer (eurobonds) och en skatt på finansiella transaktioner. Jag är tveksam till att en sådan skatt kan bli verklighet, något som jag tidigare bloggat om. Han betonade också vikten av att Grekland verkligen genomför alla nödvändiga reformer och att de förslag som kommission har presenterat för att strama upp medlemsländernas ekonomier som till exempel ”sexpacket”, vilket parlamentet röstar om idag, nu också måste genomföras.

Det är som Barroso påpekade historiska utmaningar vi står inför, ”det här är ingen spurt utan ett maraton”, men många av de verktyg som vi behöver för att ta oss ur krisen ligger på bordet och det handlar nu om att medlemsländerna faktiskt ska implementera dessa åtgärder. Det är också min övertygelse att lösningen för att ta oss ur krisen inte ligger inte i en mer inåtvänd politik, som vi tyvärr ser allt fler exempel på, utan genom ökat samarbete inom unionen. Bara tillsammans kan vi ta oss ur dagens situation och stå starkare i framtiden.

I dagarna har Svenska Dagbladet rapporterat om misstänkt människohandel i Storbritannien, en verksamhet som också ska ha kopplingar till Sverige. Utsatta personer ska ha utnyttjats för hårt arbete under slavliknande förhållanden. I min roll stöter jag ofta på missförstånd kring just människohandel – att det t ex bara skulle handla om prostitution. Och visst det allra vanligaste traffickingoffret är ofta en ung flicka som på det mest vidriga sätt utnyttjas sexuellt. Dessa unga kvinnor får vi aldrig svika.  Men, som den avskyvärda verksamheten i Storbritannien visar, är det ett mycket större problem än så. I våras antogs ett nytt EU-direktiv som ska göra kampen mot slavhandeln i EU mer effektiv. Vi kommer att utvärdera hur detta direktiv implementeras och även se om vi ytterligare kan stärka arbetet för att bekämpa slavhandeln i Europa. En kortare intervju med mig på detta ämne finns i dagens SvD, läsning finns också på EU:s anti-trafficking-sajt.

Annonser