Igår kom  det goda nyheter från Spanien – terrororganisationen ETA meddelade att man en gång för alla lägger ner sina vapen. Det är ett historiskt och välkommet besked. ETA har under senare år kraftigt försvagats, liksom stödet för organisationen och deras metoder. 800 personer har dödats av ETA sedan 60-talet. Jag hoppas innerligt att beskedet leder till en varaktig fred och försoning – alltför många har alltför länge hållits som gisslan av våldet i regionen. Nu gäller det också att beslutet följs upp och drivs igenom i en trovärdig process.

Även kommissionens ordförande José Manuel Barroso uttalade sig om beslutet idag. Från kommissionens sida kommer vi fortsätta vårt arbete mot terrorism, bland annat genom att utveckla metoder för att spåra terrorpengar och genom vårt nätverk mot radikalisering i Europa.

I dag är jag i min hemstad Göteborg för att senare i eftermiddag bli utsedd till hedersdoktor vid Göteborgs universitet. Det är otroligt hedrande, också eftersom jag en gång doktorerade just här, vid samhällsvetenskapliga fakulteten för 13 år sedan. Trots olika politiska uppdrag har jag regelbundet återvänt till statsvetenskapliga institutionen för att gästföreläsa och det kommer jag att fortsätta med. Närmast håller jag föredrag på institutionen på måndag om krisen i Europa. Söndagens toppmöte lär ju bli ett viktigt inslag i diskussionerna med studenterna.