Idag har jag lagt fram ett förslag om att utreda systemen vi har kring gränspassage mellan EU och länder utanför EU. Den moderna tekniken har ännu inte nått hanteringen vid gränspassager och där används fortfarande ett så gammaldags system som stämplar i passen för att markera in- och utresa ur unionen. Så många som 700 miljoner människor reser varje år över gränsen mellan EU och andra länder och dessa resor ökar konstant, man räknar med en 80 -procentig ökning av antalet resenärer vid europeiska flygplatser 2030. För att underlätta och effektivisera gränskontrollerna för de miljoner människor som reser behöver vi därför modernisera systemen. Hur ett mer modernt system ska se ut – ett system som också respekterar privatpersoners integritet – ska vi nu diskutera och utreda.
Idag har vi även föreslagit nya tag i kampen mot syntetiska droger som säljs via nätet. Framställningen av nya droger går betydligt snabbare än vad lagstiftningen hinner med. Drogerna tillverkas i ett EU-land men säljs enkelt via nätet och skickas sedan med post över hela EU. För att komma åt denna försäljning föreslår vi därför att förbättra lagstiftningen och kontrollen kring substanser som används vid knarkproduktion. Bakom framställningen och försäljningen av droger ligger i de flesta fall grov organiserad brottslighet. Logiken bakom denna, som all annan form av organiserad brottslighet, är mycket enkel – det handlar om pengar. De kriminella räknar kanske med att straffas och att sitta av några år i fängelse men att dessutom bli av med både pengar, bilar och fastigheter svider extra mycket och gör brottsligheten i längden olönsam. I slutet av året kommer jag därför att lägga ett förslag om hur vi på EU-nivå bättre ska komma åt de kriminellas tillgångar.
För övrigt gläds jag med mitt fotbollslag GAIS som har presterat en fantastisk säsong i allsvenskan i år! Slutplaceringen i tabellen är ännu bättre än den sjätteplats som jag vågade mig på att tippa i våras. Stort grattis till femteplatsen!
2 kommentarer
Comments feed for this article
25 oktober 2011 den 20:59
Daniel
”De kriminella räknar kanske med att straffas och att sitta av några år i fängelse men att dessutom bli av med både pengar, bilar och fastigheter svider extra mycket och gör brottsligheten i längden olönsam.”
Ursäkta, kära Cecilia? Har du tagit retorikkurser från Sarah Palin? Får jag fråga om frun längtar tillbaka till feodaltiden eller något? Att en lekman som mig behöver påtala riskerna som finns med ett sådant godtyckligt agerande som att beslagta alla tillgångar från ”kriminella” utanför det straffet de får för det begångna brottet är helt otroligt.
Var ligger gränsen för detta beteende? Skall snattare fråntas sina mobiltelefoner så de lär sig att inte snatta? Tydligen är det DET vanligaste brottet i Sverige. Ska den som gör inbrott fråntas sin TV och sina pass? Ska den som begår ekonomisk brottslighet fråntas alla sina tillgångar och ställas på gatan? Ska pedofiler fråntas sina genetalier?
Det som du förespråkar är exakt det som västvärlden har arbetat sig bort från sedan medeltiden. ”Öga för öga, tand för tand”/Stjäl och bli av med en hand, eller varför inte brännmärkning?
Brott skall bestraffas – men dock i proportion till det begångna brottet. Varken mer eller mindre. Misstänker polisen att tillgångar har betalts med illavunna medel måste detta bevisas först bortom allt tvivel, och där till ställas mot gällande lag att dessa faktiskt ej kan ställas som olagliga transaktioner.
I annat fall skulle med samma logik, affärsinnehavarna ställas till svars för att inte kontrollera var kunden fått sina pengar, med risk för att annars dömmas för pengatvätt och häleri.
Tänk om, och tänk rätt.
27 oktober 2011 den 9:58
Camilla Hansson
Hej Daniel,
Tack för din kommentar!
Som Cecilia skriver så är en av de avgörande drivkrafterna bakom den organiserade brottsligheten ekonomisk vinning. En effektiv bekämpning av den grova kriminaliteten kräver därför medel för att komma åt brottslingars tillgångar. Det innebär inte att det handlar om vilka tillgångar som helst utan om just de tillgångar som har förvärvats genom brott och som inte rättmätigt tillhör personen i fråga. Syftet är alltså inte att frånta egendom endast av anledningen att han eller hon har begått ett brott.
Allmänna regler om förverkande har t ex funnits i den svenska brottsbalken sedan 1948 och har sedan dess uppdaterats. Ett stort problem idag är att den organiserade brottsligheten i allt större utsträckning är gränsöverskridande. EU:s medlemsländer har därför bett kommissionen att ta fram gemensamma minimiregler för förverkande av egendom som härrör från brott, och det är detta förslag som kommissionen kommer att presentera senare i år. Det förslaget bygger självklart på individens grundläggande rättigheter, som rätten till en rättvis rättegång samt att som åtalad antas vara oskyldig fram tills dess att motsatsen bevisats.
Med vänliga hälsningar,
Camilla Hansson
Cecilia Malmströms kabinett