Jag har tillbringat dagen i Köpenhamn som ett led i förberedelserna inför det kommande danska ordförandeskapet i EU. Dagen började med en offentlig föreläsning på Köpenhamns universitet. Temat var den arabiska våren och EU:s migrationspolitik.  Det blev en riktigt bra diskussion och studenterna var oerhört pålästa.

Därefter blev det ett långt samtal med Morten Bödskov, den nye justitieministern. Han har ansvar för de flesta av mina frågor. Vi gick igenom alla frågor som står på dagordningen fram till sommaren och diskuterade olika svårigheter och möjligheter. Det kommer att bli ett tufft ordförandeskap med tanke på den ekonomiska krisen och förhandlingarna om långtidsbudgeten. Men även på mitt område är det många knepiga frågor som asylpaketet, Schengenförslaget, ett antal visumfrågor, cyberbrott, gränskontroll mm som kommer att behandlas under våren. Danskarna har ju undantag från i princip allihop men jag tror nog att de ska klara att lösa flera svåra frågor trots det. Ambitionerna är mycket höga.

Träffade även arbets- och integrationsministern Mette Fredriksen för att bl a tala arbetskraftsinvandring.

Besöket idag var också ett bra tillfälle att meddela att kommissionens översyn av de tidigare danska planerna om att förstärka kontrollen vid gränserna nu också formellt är avslutad.

Föreläsning på Köpenhamns universitet