Jag är idag i Paris på möte med G6. Det är en grupp som består av inrikesministrarna från de största sex medlemsländerna i EU: Frankrike, Storbritannien, Italien, Spanien Tyskland och Polen. De träffas två gånger per år för att diskutera aktuella frågor. De senaste åren har också jag och inrikes- och justitieministrarna från USA blivit inbjudna.

Förutom diskussionerna var det intressant att träffa nya kollegor, Anna Maria Cancellieri som är ny inrikesminister från Italien och Jacek Cichocki ny inrikesminister från Polen.

Vi diskuterade asylpaketet, Schengen och situationen i Grekland. Situationen i Nordafrika var också ett av ämnena. Det är naturligtvis inte ett forum där vi fattar beslut men det var intressanta diskussioner. Vi går framåt i asylförhandlingarna och nu krävs det ytterligare politiska ansträngningar för att kunna se avgörande genombrott efter jul.

Paris var vackert julpyntat men tyvärr fanns ingen tid för julshopping.

Från Bryssel nås vi av nyheten att det nu finns en ny statsminister, den vallonske socialisten Elio de Rupo, och en regeringsförklaring som sex partier har enats om. På måndag presenteras de nya ministrarna. Det tog bara 540 dagar, ett världsrekord.

Idag har jag ett inlägg i GP i den pågående debatten om något som har kommit att kallas för ”two-track” Europe. Jag är mycket bekymrad över hur diskussionerna förs. Lösningen på krisen kan inte vara att dela upp EU i ett A- och ett B-lag. Vi behöver istället förstärka samarbetet inom det finanspolitiska området inom existerande EU-fördrag. Du kan läsa hela artikeln i dagens GP.

Annonser