Förra året tog Sydafrika ensamt emot 180 000 asylansökningar. Alla EU:s 27 länder tog tillsammans emot 260 000 samma år. Trots att vi hör mycket prat om solidaritet på asylområdet, saknas idag konkreta åtgärder. Vi ser det tydligt när vi tittar på hur flyktingmottagandet i Europa är fördelat. Under det första halvåret i år togs 75 % av alla asylansökningar i EU emot av sex länder: Frankrike, Tyskland, Belgien, Storbritannien, Sverige och Italien. Det innebär att det finns 21 stycken EU-länder som skulle kunna göra ta ett mycket större ansvar.

Idag har jag därför presenterat förslag på hur vi kan uppmuntra fler EU-länder att visa solidaritet. Det handlar bl a om att ge medlemsländer möjlighet att få ekonomiskt stöd för att emot flyktingar men även om att stärka upp asylstödskontoret EASO så att de kan bistå länderna med kunnig personal i hanteringen av flyktingansökningar. Genom speciella fonder finns möjlighet att stödja länder som vill ta emot kvotflyktingar och vi hoppas att omflyttningsprogrammet från Malta till övriga EU-länder kan permanentas. Vi håller nu också på att förhandla de sista delarna av det gemensamma asyl- och migrationspaketet som ska vara färdigförhandlat nästa år. När detta sedan finns på plats så kommer även de länder som idag saknar ett system för asylmottagning vara tvungna att bygga upp ett sådant. Här kan du läsa mer om de förslag jag presenterade idag.

I övrigt har jag ägnat dagen åt att läsa igenom tal från Merkel och Sarkozy inför toppmötet nästa vecka. Insatserna höjs.

Annonser