I Härnösand 1989 mördades en ung flicka, Sara Wallin. Hon hade året innan tillsammans med några vänner grundat fem i tolvrörelsen, ett nätverk som arbetar mot rasism och främlingsfientlighet. Tack vare bland annat hennes pappa överlevde och stärktes rörelsen efter Saras död och varje år ordnas sedan dess olika möten den 5 december för att protestera mot rasism. Sedan 11 år tillbaka ordnar de svenska parlamentarikerna en ceremoni i Europaparlamentet. Jag har medverkat många gånger och i år var jag inbjuden om talare. Just i dessa tider när det finns fler främlingsfientliga partier än någonsin representerade i nationella parlament och Europaparlamentet, är det viktigt att stå upp för öppenhet, tolerans och allas lika värde.

Under dagen har jag också träffat en stor grupp från Matchning Södertörn som jobbar med att matcha småföretagares behov av arbetskraft med arbetslösa invandrares kunskaper. De är ett lysande exempel på hur man på kommunal nivå kan jobba i partnerskap med integrationsfrågor.

I övrigt har dagen präglats av förberedelser för nästa veckas rådsmöte men också diskussioner inför toppmötet denna vecka där allt mer nu pekar mot en fördragsändring. Vi riskerar därmed att hamna i oändliga ratificeringsprocedurer i medlemsländerna. Det får inte förta fokus på de kortsiktiga omedelbara åtgärder vi behöver göra för att komma ut ur den ekonomiska krisen.

Imorgon åker jag till Genève för delta i firandet av Genèvekonventionens 60-årsdag.

 


Här tillsammans med arrangörerna bakom 5i12 i Europaparlamentet och årets talare
Annonser