Hela kommissionen har varit i Köpenhamn för att träffa regeringen och diskutera samarbetet under de kommande sex månaderna. Igår var vi dessutom med på den formella invigningen av ordförandeskapet som firades med en konsert i det nya konserthuset. Deltog gjorde, förutom vi från kommissionen, den avgående rådsordföranden Donald Tusk, Cyperns president (Cypern tar över den första juli) samt Europaparlamentets talman Jerzy Buzek.

Den danska regeringen tar över i en svår tid och har naturligtvis främst att hantera den ekonomiska krisen. Men de vill också fokusera på tillväxtfrågor, inklusive grön tillväxt. Det är oerhört viktigt. Vi kommer aldrig att få Europa på fötter igen om vi inte koncentrerar oss på tillväxt.

Vi hade också diskussioner i smågrupper, mycket givande sådana. I morse träffade jag Morten Bödskov som är min motpart under de kommande sex månaderna. Vi har redan träffats flera gånger. Han prioriterar asylsystemet och Schengen och jag ser fram emot att jobba med honom. Besöket avslutades med lunch på Amalienborg med den danska drottningen och prinsen.

I Haag släppte Europol idag nyheten om sprängningen av en amfetaminliga med verksamhet i bl a Sverige, Tyskland och Bulgarien. Tack vare polissamarbete över nationsgränserna och med Europols hjälp har nio personer gripits, varav tre i Sverige. Tre anläggningar för amfetaminframställning har stängts ner i Bulgarien och vapen, ammunition och sprängmedel har tagits i beslag. Sammanlagt handlar det om över hundra kilo amfetamin som nu plockats bort från den svarta marknaden. Det är en bra dag för vårt europeiska polissamarbete. För den som är intresserad av att veta mer om amfetaminanvändningen i Europa kom före jul en intressant EU-rapport som du hittar här.

Annonser