Dimman sänker sig över Bryssel. Små snöflingor faller och det är kallt. Generalstrejk är utlyst vilket innebär att bussar, tåg, tunnelbana, banker, en del affärer mm är stängda så det är ganska lugnt i Bryssel. Många tappra medarbetare har promenerat i över en timma i kylan för att komma till jobbet.

Det stora toppmötet har inletts, stats- och regeringscheferna har precis gått in i Justus Lipsusbyggnaden här bredvid. Förväntningarna är ganska dämpade, det börjar ju bli lite inflation i toppmöten nu. Uppgörelse förväntas om finanspakten (fiscal compact). Det har varit intensiva förhandlingar och nu verkar det som om de flesta länder känner att de kan vara med. Jag är väldigt glad över uppgörelsen mellan den svenska regeringen och socialdemokraterna om att Sverige ska vara med. Det är alltid bättre att påverka och sitta med och vi berörs ju oerhört mycket av hur utvecklingen i eurozonen blir, även om vi inte har euron som valuta.

Den ekonomiska situationen kommer naturligtvis också att diskuteras, arbetslösheten och hur vi får fart på tillväxten. Det är helt nödvändigt att vi nu lämnar navelskådandet och formuleringarna i finanspakten, som inte kommer ha effekt annat än på lång sikt möjligen, och fokuserar på tillväxt, tillväxt, tillväxt. Arbetslösheten bland ungdomar i Spanien är 40% så här finns en del att tala om

Annonser