Jag får ofta frågan från elever och studenter om hur man ska göra om man vill jobba för EU i Bryssel. Det finns inget kort och enkelt svar på den frågan för det finns många olika sätt att ta sig hit. Men det finns två saker som jag tycker att man ska ta chansen och göra under sin studietid oavsett vilken typ av utbildning man går eller vilken tjänst man är intresserad av – en utbytestermin och en praktikperiod.

För 25 år sedan startade Erasmusprogrammet det var då drygt 3000 studenter som var modiga att åka iväg på en utbytestermin till ett nytt land. Dessa 3000 har nu kommit att bana väg för de ca 250 000 som tar chansen i år, och nu deltar även länder utanför EU som Norge, Kroatien och Turkiet. En termin utomlands är otroligt värdefull för språkkunskaperna men framförallt är det en chans att lära känna andra kulturer och nya vänner. Erfarenheter av att ha bott i ett annat EU-land är också oerhört viktigt om man vill jobba för EU. Genom Erasmusprogrammet kan man också få chansen att göra praktik. Här hittar du mer information om Erasmus.

En praktiktermin i Bryssel är ytterligare ett sätt att få mer erfarenheter och ta reda på vad det är man skulle vilja jobba med. Man kan dels söka praktik genom EU-institutionernas officiella förmedling s.k. ”blåbokspraktik”. För de som är intresserade av praktik våren 2013 ska man hålla utkik på den här sidan. Blåbokspraktiken är långt ifrån enda sättet att få en praktikplats i Bryssel, nästan alla Europaparlamentariker, flera av kommissionens generaldirektorat, många företag och organisationer tar också emot praktikanter och då ska man vända sig direkt till dem. Sedan jag tillträdde har vi varje termin haft en praktikant från blåboken i mitt kabinett. Dessa praktikanter är jätteduktiga och det brukar gå bra för dem efteråt.