Idag offentliggörs en eurobarometer om nätbedrägeri, i vilken tolv procent av européerna uppger att de har utsatts för någon form av bedrägeri på Internet. Det kan till exempel vara kreditkortsstöld eller falska nätbutiker. Rädslan för att bli utsatt för sådana här brott påverkar hur vi beter oss på nätet och hämmar vårt nätanvändande, t.ex. undviker vi att shoppa eller utföra dagliga bankärenden. Samtidigt visar undersökningen också att hälften av alla européer inte har bytt något av sina lösenord det senaste året. Att byta lösenord och att använda flera olika är bra sätt att skydda sig mot nätbrottslingarna.

Svenskar bekräftas vara mer uppkopplade än många andra européer av undersökningen och Sverige är inte förskonat från den här typen av brottslighet. Svenskar är också de som i störst utsträckning säger att de undviker att dela med sig av personlig information på nätet av rädsla för sådana här brott.

Internet saknar nationsgränser och nätbrottsligheten är gränsöverskridande – ett gemensamt problem som kräver motstånd på europeisk nivå. Ett europeiskt centrum mot cyberbrottslighet ska vara igång från årsskiftet. Där samlar vi Europas skarpaste hjärnor för att bekämpa brotten på nätet – så som kontokortsbedrägerier och spridning av sexövergreppsbilder på barn till exempel genom att spåra spåra stulna kreditkort analysera hårddiskar som beslagtagits. Uppbyggnaden är i fullgång i Europols högkvarter i Haag. Man upprättar kontakter med olika länders polismyndigheter, men även med t ex de stora antivirus-företagen, för att verkligen kunna arbeta tillsammans.

Vi ska absolut inte sluta shoppa och göra våra ärenden på nätet. Vi behöver bli smartare användare av Internet i vår vardag, var försiktig med vad du laddar hem, vilka länkar du klickar på och vilka mail du öppnar. Byt lösenord regelbundet, kolla upp att nätbutiker är etablerade och ärliga innan du köper något och installera antivirus-program. Ju bättre koll man har på riskerna med IT-brott, och ju mer man vet om hur man skyddar sig, desto mer vågar man använda nätet fullt ut i sin vardag, visar eurobarometern.