Photo: eyemage CC flickr

Photo: eyemage CC flickr

In i det sista var det osäkert om jag skulle kunna åka till Lissabon, pga gårdagens omfattande strejk, men tidigt i morse lyckade jag komma iväg till den vackra portugisiska huvudstaden. Jag var inbjuden för att delta i presentationen av EMCDDA:s årliga rapport om drogsituationen i Europa. Jag är ansvarig kommissionär för EMCDDA. Du hittar mitt tal här.

EMCDDA är EU-organ som har som huvuduppgift att sammanställa statistik och göra analyser av narkotika och narkotikaberoende i Europa, så att vi ska kunna jämföra medlemsländerna, se trender men också om åtgärder har effekt. Informationen på EMCDDA är en ypperlig grund för utbyte av erfarenhet mellan länderna och ett fantastiskt material för forskning.

I rapporten framkommer flera intressanta saker, nämligen att konsumtionen av heroin, kokain och cannabis minskar något i Europa, även om fortfarande miljoner människor varje dag använder narkotika. Det är dock en försiktigt positiv trend. Mer oroväckande är framväxten av olika syntetiska droger, EMCDDA får minst en rapport i veckan, 50 hittills i år, om nya preparat på marknaden. Många orsakar enorm skada. Du kan läsa rapporten här.

Det viktiga är nu att sammanföra den stora kunskap som finns på EMCDDA med Europol för att bekämpa narkotikahandeln och den organiserade brottsligheten kopplad till knarket. Nästa år kommer Europol och EMCDDA med en gemensam rapport som jag ser mycket fram emot.

Besöket i Lissabon fortsatte med diskussion med inrikesminister Miguel Macedo och sedan besök på kustbevakningen. Strax innan avfärd tittade jag också på det e-border system som portugiserna har för underlättande av resande och gränskontroll på flygplatsen.

Annonser