Jag har precis kommit hem från två dagar i ett soligt Chisinau, Moldavien . De senaste åren har landets regering gjort stora och viktiga insatser för att reformera, modernisera och europeisera landet. Det har bla inneburit att Moldavien nu som första land inom det östra partnerskapet åtnjuter visumfrihet sedan en månad tillbaka. Det betyder att moldaverna kan resa utan visum till EU-länderna, något som varit mycket efterlängtat och redan utnyttjats av 25 000 personer. Många gånger har jag lyssnat till frustrerade moldaver som berättat om månaders administrativ kamp och hög kostnad för att få visum för att åka och hälsa på släkt i Frankrike eller åka på semester till Tyskland.
Moldavien kommer också att tillsammans med Georgien skriva på associationsavtal med EU om en månad, vilket öppnar för ytterligare samarbete och tillträde till EU:s inre marknad. Ukraina har redan undertecknat den politiska delen av avtalet, och det andra har man möjlighet att gå vidare med efter valet.
Moldavien lever också i skuggan av oroligheterna i Ukraina de och ryska ambitionerna. Det finns en stor rysktalande minoritet i Moldavien och vissa separatistiska idéer florerar. Detta präglar naturligtvis hela samhällsdebatten. Med stor oro följs kampanjen inför det ukrainska presidentvalet och de ryska provokationerna.
Under mitt besök träffade jag stats- och utrikesministrarna, andra ministrar, presidenten, talmannen och ledamöter från parlamentet. Vi diskuterade fortsatt samarbete, inte minst frågan om rättsväsendets oberoende och den omfattande korruptionen som finns i landet. Bra nya lagar finns på plats, men nu måste de fungera i praktiken.
Idag träffade jag också representanter för det civila samhället med samtal kring korruption, mediafrihet och hbt-frågor. Alla tycks vara överens om att det blir bättre, men att arbetet med att ytterligare stärks demokratin i Moldavien måste fortsätta. Dagen avslutades med ett tal på ett forum om kvinnors rättigheter samt diskussion tillsammans med statsminstern Iurie Leanca på Juridiska fakulteten på universitet och samtal med studenterna. Det var roligt att se hur oerhört väl pålästa och engagerade studenterna var. De hade full koll, inte bara på situationen i regionen, utan också på arbetet i EU.
1 kommentar
Comments feed for this article
18 juli 2014 den 1:10
Jonatan
Tyvärr är de som kommer få högsta vinsten av detta kriminella nätverk som bedriver trafficking, Moldavien är redan extremt utsatt, tiotusentals moldaviska tjejer/kvinnor har hamnat i sexhandeln när de lurats utomlands i tron om att det väntar möjlighet till ett bättre liv och istället blivit fångar på bordeller varav majoriteten i EU länder (och detta trots att det krävts visum)
Så slopat visumkrav kommer förvärra traffickingproblem ännu mera, det kommer bli ännu lättare att smuggla in sextraffickingoffer från Moldavien, och det i kombination med att EU valt att ta bort gränskontrollerna mellan länderna gör att såfort människohandlare lyckats smuggla in ett offer i Schengenområdet är det fritt fram att bedriva människohandel och sälja offren från land till land utan att myndigheterna i något av länderna tjejen hamnat i ens vet att hon existerar och finns innanför landets gränser.
Att det underlättare för moldaver som vill åka på semester till EU, hälsa på släkt osv är bra, men det står inte ens i jämförelse med den gigantiska risken för ökad människohandel och det enorma lidandet det orsakar tjejerna som råkar ut för det.