Idag har vi publicerat ytterligare textförslag till de pågående handelsförhandlingar med USA (TTIP), som en del av mitt arbete att göra TTIP-förhandlingarna mer öppna och tillgängliga för allmänheten. Det handlar om vårt/EU:s förslag till ett kapitel om så kallat regleringssamarbete, som vi lämnat till amerikanska förhandlare i förra veckan. En mängd spekulationer och missförstånd har uppstått om vad detta samarbete skulle innebära.
Europeiska och amerikanska regelsystem är bland de mest avancerade och sofistikerade i världen. EU och USA har olika inställning till vissa delar av reglerna, men i många fall har vi bara olika, men likvärdiga, lösningar på samma problem. Regleringssamarbete handlar om att identifiera sådana områden, kontrollera om samarbete är möjligt – och om svaret är ”ja”, då försöker hitta bästa lösningarna och lära av varandra. Med TTIP vill vi bygga broar mellan EU:s och USA:s tillsynsmyndigheter för att göra regleringar mer kompatibla – utan att sänka hälso-, säkerhets-, miljö eller konsumentskyddsstandarder.
Syftet är inte att vi på något sätt ska sänka våra höga krav, utan försvara dem och förhoppningsvis se till att de kan bli globala så småningom.
Detta samarbete skulle inriktas på tekniska regler som styr marknadsföring av varor och tillhandahållande av tjänster. Till viss del är detta något som USA och EU redan har gjort i flera år. Båda sidor redogör redan för en förteckning över planerade rättsakter, som erbjuder en möjlighet för intressenter att komma med synpunkter. Stora delar av vår lagstiftning ingår inte, och kommer inte att ingå i den här typen samarbete (t.ex. sociala avgifter eller arbetsvillkor).
Ett bättre regleringssamarbete skulle effektivisera vårt sätt att inspektera produkter och krav- eller tillståndsförfaranden. Ett exempel:
Xvivo Perfusion är ett litet företag i Sverige. De bygger livräddningssystem för att skydda transplanterade hjärtan, lungor och lever. Att få utrustningen godkänd i USA skulle ha varit mycket enklare med TTIP. Det skulle ha tillåtit dem att expandera snabbare, vilket skulle innebära att fler patienter kan ta del av en bra livräddande teknik och fler anställas i företaget.
Vår tanke är att TTIP ska innehålla tydliga tidsfrister och förfaranden för godkännande och certifieringsprocesser, och att USA i vissa fall skulle erkänna att EU: s regler och kontroller kan anses motsvara amerikanska kontroller. Vi vill fokusera vårt regleringssamarbetet på tekniska områden där EU och USA redan har liknande regelverk – områden som bilsäkerhet, teknik och medicintekniska produkter.
Alltså
– Vi får fler jobb till följd av minskade kostnader för handel,
– Vi behåller våra höga krav på konsument-, miljö- och hälsoskydd i lagstiftning
– Vi samarbetar inte på områden där våra respektive lagstiftningar skiljer sig för mycket åt.
Du kan läsa vårt förslag till detta TTIP-kapitlet på vår hemsida. Där kommer vi att fortsätta publicera fler aspekter av regleringssamarbetet så snart vi har delat våra förslag med de amerikanska förhandlarna. Och jag kommer självklart att hålla samråd med EU: s regeringar, Europaparlamentet, det civila samhället och andra intressenter för att få in synpunkter och klara upp missuppfattningar. När förhandlingarna är över, går texten till EU: s regeringar i rådet och till Europaparlamentet för godkännande.
De ekonomiska utmaningar som EU står inför i dag är allvarliga, och TTIP är ett seriöst svar på dessa utmaningar. Att bli av med onödig byråkrati är i fokus och kommer att bidra till mer jobb, mer handel och tillväxt. .Från kommissionens sida strävar vi efter att vara så öppna som möjligt när vi går vidare i dessa förhandlingar så att vi ska få en levande debatt baserad på fakta och inte myter.
4 kommentarer
Comments feed for this article
11 februari 2015 den 0:02
Niki Westerberg
Hur mycket diskuterar ni standarder? Är det en stor fråga i förhandlingarna?
19 mars 2015 den 16:07
Oskar Henriksson
Att bli av med onödig byråkrati i all ära och så, men jag begriper inte hur vi ska kunna ”behålla våra höga krav på konsument-, miljö- och hälsoskydd i lagstiftning”, ifall ISDS klausulen av TTIP verkligen skulle kunna låta företag stämma Sverige ifall vi vill införa lagar som strider mot deras vinstintresse. Jag menar… det har redan hänt då vattenfall och Eon stämde Tysklands regering då de började fasa ut kärnkraften. Kommer inte TTIP leda till att sådan fall blir ännu vanligare?
Jag tänker inte säga att jag vet vad detta handelsavtalet kommer innebära, för jag är inte det minsta insatt i det, men tänker ändå höja handen och säga att detta låter som en dålig idée….
14 april 2015 den 18:12
Nils-Einar Eriksson
Hej Cecilia!
Det vore mycket välkommet för en stor del av Europas IT-användare om man i diskussionerna om ett handelsavtal med USA kunde göra något åt de fullständigt orimligt omfattande bestämmelserna i de licensavtal man tvingas acceptera för att använda nedladdad programvara (åtminstone den som är gratis).
Det kunde väl räcka med något i stil med ”I Europa skyddas programvara mot intrång i programskaparens äganderätt och annan otillbörlig användning av respektive lands lagstiftning”.
Som det är nu så accepterar väl nästan alla 10-tals, ibland 100-tals sidor med
amerikansk lagtext utan tillgång till legal kunskap eller rådgivning.
Mvh
N-E Eriksson
(med mångårig erfarenhet från inköp av kommersiell programvara)
12 oktober 2015 den 10:47
Josef Boberg
Oskar – apropå: ”men tänker ändå höja handen och säga att detta låter som en dålig idée…”
Instämmer.