Kommissionen beslutade på vårt veckomöte idag att inleda en granskning av de lagar som den nya regeringen i Polen har infört som ändrar förutsättningarna för konstitutionsdomstolen att granska lagar, och minskar mediafriheten. Det blir första gången som kommissionen använder den så kallade ”rättsstatsmekanismen” som vi införde våren 2014. Det är en mekanism som jag arbetade hårt för och som jag tillsammans med min kollega Viviane Reding presenterade i den förra kommissionen . Den innebär att om kommissionen får anledning till oro för systematiska hot mot rättsstaten så kan vi utföra en djuplodande granskning för att se om EUs grundläggande rättsprinciper är hotade.
EU är en gemenskap som bygger på värderingar, de är själva kittet i samarbetet.
Att varje enskild medlemsstat är en fungerande rättsstat är ett fundament i EU-samarbetet. Finns det tvivel så tappar medlemsstaterna förtroende för varandra. Det är grundläggande att ha ett fungerande rättssystem också för att de nationella domstolarna ska tillämpa den EU-lagstiftning som finns. Just nu verkar det som om konstitutionsdomstolens funktion och oberoende undergrävs i Polen. Det måste vi undersöka närmare.
Orsaken till att vi införde ”rättsstatsmekanismen” var att vi av erfarenhet visste att EU inte har tillräckliga verktyg för att internt ta tag i bristande respekt för rättsstaten och hot mot skyddet av de grundläggande värderingar EU bygger på, efter att ett land väl har blivit medlem. Innan ett land blir medlem ställer vi höga krav, de så kallade Köpenhamnskriterierna. Särskilt i dessa tider behöver EU värna om tillit och respekt för de grundläggande värderingarna. Vi måste kunna ställa krav på respekt för mänskliga rättigheter och respekt för rättstaten gentemot länder utanför EU, men då måste vi vara trovärdiga och ha höga krav internt.
Vi har inte någon erfarenhet av denna mekanism och vi har tidigare med dialog och överträdelseförfaranden mot Ungern lyckats avvärja de värsta lagarna som hotade media och rättsväsendets oberoende i Ungern. Jag hoppas att Polen också deltar i den dialog som EU-kommissionen efterfrågar och att vi fortfarande är överens om de grundläggande värderingarna som vår europeiska demokrati är byggd på. Det beslut som vi fattat idag är alltså skilt från det som kallas ”kärnvapensalternativet” i artikel 7 i fördraget som kan leda till förlust av rösträtt i ministerrådet och slutligen uteslutning.
EU:s uppgift är att se till att de grundläggande principerna om demokrati och rättstat inte hotas. Det är därför vi inleder analysen och dialogen med Polen. Det är bättre att förebygga än att bota.
3 kommentarer
Comments feed for this article
13 januari 2016 den 15:49
Stefan Höjelid
Men hur är det nu med den svenska polisens nyligen rapporterade underlåtenhet att rapportera av politiska hänsyn… ingen rättsstatsproblematik, eller? Men tidigare så kallade östeuropeiska länder är ju lättare att slå på förstås… håll rättsstatens principer högt, självklart, men då för alla länder i EU.
/ Stefan
13 januari 2016 den 16:45
thomasfogelberg
Tack Cecilia
Från en av de 470 miljonerna invånare i EU känns det bra att få denna information om de grundläggande mekanismer ni hanterar Det är svårt för massmedia att hantera dessa komplexa frågor och därmed svårt för oss medborgare at förstå vad som görs. Då var det enklare med ”Euro eller Drakmer”. Den krisen från 2008 är inte över men EC var tålmodig och tydlig mot Grekerna under de 7 år som förflutit. Det gäller nog att ha denna långsiktighet i ”helandearbetet” med Polen och Ungern också men i ett mycket mer komplex kontext än budgetdisciplin. Men grekerna förstod också hoten som gick in i valprocedurer och parlament. De måste nog till viss del finnas också mot polackerna och ungrarna för att förstå de svåra konstitutionella problem som man kan få om man röstar in fel folk. Så var tålmodig, hård och strukturerad.
Ni gör ett mycket viktigt jobb för EU och därmed Sverige.
Har ni inte samma typ av verktyg som du refererar till för att fördela flyktingar. Det är väl också en konstitutionell och väderingsbaserad kris som nu har startat men då i många fler stater. Är den krisen kanske större än med Polen och Ungern?
Hälsn Thomas Fogelberg
04 februari 2016 den 1:20
gruelse
Bland det värsta är att Alliansen + Miljöpartiet sänker rättsstaten i konungariket Sverige genom sin Migrationsöverenskommelse (MÖ).
Bakgrunden är att i en rättsstat finns domstolar vars beslut ska följas. Detta gäller även för migrationsdomstolar. När en migrationsdomstol har fattat ett beslut vars utfall blir att en asylsökande/invandrare ska avvisas ur landet, och hen finner sig inte i beslutet utan går under jorden i Sverige, då ska hen på juridiska grunder betraktas som en illegal invandrare. Illegal invandrare är den juridiskt korrekta termen och faktiskt den enda korrekta termen i en rättsstat. Alliansen och Mp talar här inte om illegala invandrare, utan använder istället begreppet ”papperslös”.
Det felaktiga begreppet ”papperslös” har fått vidare spridning och kommit att användas allmänt bland diverse myndigheter samt inom det politiska och journalistiska etablissemanget, istället för illegal invandrare.
Dessutom uppmuntrar Alliansen och Mp, i och med sin MÖ, illegala invandrare att hålla sig gömda länge i Sverige, genom att bl.a. locka dem med generösa välfärdsförmåner, vars priser ligger långt under vad en svensk medborgare måste betala enligt nedan. Till råga på allt har Alliansen och Mp lagt munkavle på vårdinrättningar som vårdar illegala invandrare, som går ut på att rättsvårdande myndigheter inte får tipsas om att det finns illegala invandare som söker vård.
Därmed försvårar Alliansen och Mp ytterligare för rättsvårdande myndigheter att verkställa domstolens avvisningsbeslut. Med andra ord sänker Alliansen och Mp rättstaten ytterligare.
Följande priser gäller för illegala invandrare i Sverige över 18 år.
För ett besök hos läkare på en vårdcentral och för läkarvård som ges efter remiss ska du betala 50 kronor.
För ett besök, med remiss, till annan vård än läkarvård betalar du 25 kronor. Det kan till exempel vara ett besök hos en kurator, sjuksköterska eller sjukgymnast.
Det är kostnadsfritt för dig att vårdas på sjukhus.
För medicin på recept betalar du högst 50 kronor.
Förebyggande barn- och mödravård, vård vid graviditet och förlossning är avgiftsfri.
Behandling hos en tandläkare inom folktandvården kostar 50 kronor. Samma avgift gäller för återbesök.
http://www.1177.se/Stockholm/Regler-och-rattigheter/Vard-i-Sverige-om-man-ar-asylsokande/?ar=True