Anti-korruption i internationell handel är en av principerna som vi lyft i EU:s nya handelstrategi, Handel för alla, som jag presenterade i höstas. I strategin lovar vi att EU:s framtida handelsavtal ska innehålla åtaganden om att bekämpa korruption. Vårt tänkta handelsavtal med USA, TTIP, blir först ut och vårt arbete har inletts för att hitta den exakta formen. Att detta lyfts in i TTIP betyder att det skulle bli lättare att övertyga andra länder om att skriva under på ett gemensamt arbete mot korruption och för öppenhet. Det pratade jag om på OECD:s antikorruptionskonferens i Paris idag. Du kan läsa mitt tal här.
Korruption urholkar tilliten i samhället och undergräver de demokratiska institutionerna. Tillväxten begränsas också av korruption, som kan ses som en skatt som går rakt in i den illegala ekonomin istället för att användas till ökad handel, jobb och investeringar. Storleken är svår att bedöma, men det finns studier som värderar den globala korruptionen till 5% av världens BNP. Företag listar korruption som ett av de största gränshindren för handel, särskilt i utvecklingsländer.
Alla förlorar på mutor och korruption och därför måste vi sprida goda exempel på länder och företag som vinner på sitt antikorruptionsarbete. OECDs konferens är en bra arena där politiker, företag, civila samhället möts för att utbyta idéer.
1 kommentar
Comments feed for this article
21 april 2016 den 19:28
ida
Jag sitter nu och tittar på dig i SVT2 där du säger ”andra länder kanske också kommer tycka att det här med folkomröstning är en check ide.”
Fattar du hur starkt jag reagerade på det?
Vad säger du?
Har du ens själv reflekterat över vad det är du säger?
Vi ingår i en demokrati.
Du är väl folkvald?
Du ska väl bara representera våra åsikter?
-Eller du har helt missat det?
Det är INTE politikerna som ska bestämma över folket!
Politikerna ska representera folket!
HUUUR KAN MAN FOLKOMRÖSTA I EN DEMOKRATI SÄGER DU