Pressfika med regeringen

Pressfika med regeringen

”Jag är hedrad & glad över förtroendet att nomineras till kommissionär i 5 år till.”  skriver Cecilia Malmström på twitter som kommentar till regeringens beslut om att nominera henne till att bli Sveriges EU-kommissionär, i morse i Stockholm. Läs en längre kommentar på DNsvt och radio. Samt nedan:

 

Idag nominerade Sveriges regering mig till att fortsätta ytterligare en period som EU-kommissionär. Det är väldigt hedrande att få detta förtroende och jag ser framemot att få fortsätta jobba för ett bättre Europa (förutsatt godkännande från parlamentet). Det är inte alls färdigt vilka ansvarsområden som de nominerade kommissionärerna kommer föreslås ta över. Det är blivande kommissionsordförande Jean-Claude Junker som sätter ihop sitt lag och fördelar politiska ansvarsområden. Det kan han inte göra förrän statsministrarna enats om vem som kommer ta över ansvaret för utrikespolitiken efter Catherine Ashton och det görs vid ett toppmöte i slutet av augusti.

Fortfarande återstår flera månader av den nuvarande kommissionen och med mina ansvarsområden är det ständigt att göra. Men det kommer också att bli spännande att ingå i den nya kommissionen. Jean-Claude Juncker som ska leda teamet är en övertygad europé och en duktig tydlig politiker och erfaren förhandlare. Dessutom verkar han ha en stor portion humor.

Den nya kommissionen som helhet får en viktig uppgift att leda Europa på rätt väg i en knepig tid. Med krig och konflikter i vårt närområde och i den ekonomiska krisens kölvatten kommer det krävas hårt, samspelt och helhjärtade insatser. Efter europavalet i maj där främlingsfientliga och nationalistiska krafter har vunnit framgång känns det extra viktigt att fortsätta verka för ett öppet, enat och utblickande EU och stå upp mot intolerans.